Ново затворническо общежитие ще има в Пловдив до няколко месеца, съобщиха от правосъдното министерство. Проектът включва реконструкция на съществуващи сгради на територията на затворническото общежитие от открит тип в града. Целта е да се създадат съвременни условия за настаняване на осъдените при изтърпяване на присъдите им.

В новото съоръжение ще могат да бъдат настанени до 130 души. В него ще има 65 спални помещения за по двама лишени от свобода. Предвидени са и килии за лица със специални нужди. В модерна двуетажна сграда са изградени самостоятелни санитарни възли в спалните помещения, а на етажите има общи бани. Ще има четири обзаведени кухни, свързани с трапезарии. На територията на общежитието се изграждат също спортни площадки, перално отделение, помещения за надзорния и административния състав.

Нарушени права и мизерия в психиатрии и затвори, отчита омбудсманът

Нарушени права и мизерия в психиатрии и затвори, отчита омбудсманът

През 2023 г. са извършени 50 проверки в психиатрии, затвори, детски интернати и бежански центрове

Към общежитието се създава и едно от четирите преходни отделения в страната, т.нар. half way house, с които се въвежда нова концепция за подготовка социалната интеграция и адаптацията на затворниците преди връщането им в обществото. То е с капацитет за 9 места.

Средствата са проекта са отпуснати безвъзмездно по програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Служебният министър на правосъдието Мария Павлова и шефът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" гл. комисар Ивайло Йорданов посетиха на място терена и провериха как се изпълняват ремонтните дейности в общежитие "Хеброс" към Пловдивския затвор, в чийто корпус също са планирани ремонтни дейности за подобряване на условията.

Правим "зелени" затвори по норвежки пример

Правим "зелени" затвори по норвежки пример

Надзиратели и затворници в Белене ще учат "екологична" икономика

От затвора и общежитието към него постъпват множество сигнали и оплаквания за състоянието на помещенията, в които лишените от свобода изтърпяват присъдите си. Многократно са отправяни препоръки за подобряване на санитарно-битовите условия тав годишните доклади на националния омбудсман и от неправителствени организации.

Новият затвор в Самораново остави селото без вода

Новият затвор в Самораново остави селото без вода

Има процедура за рехабилитация на водопровода, но със срок до 2025 година