Три парламентарни групи се развълнуваха от дейността на молитвения дом в столичния квартал „Люлин”. Въпрос по темата към вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол отправиха Николай Александров от „Атака”, Атанас Зафиров от БСП и Красимир Каракачанов от ВМРО. 

Силовият министър посочи, че през 2004 г. е създадена фондацията, намесена в случая с дома в „Люлин”. От 2012 г. тя не развива дейност. Нейната дейност не застрашавала националната сигурност, както успокои Бъчварова.

В 9 Районно управление не са получавани сигнали за нередности в дома в „Люлин”. През 2012 г. е подаден сигнал, че се събирали хора от арабски произход. Извършена е проверка и не е констатирано нищо нередно - хората се молели там.

Към момента не са постъпвали сигнали за проповядване на радикален ислям, увери вътрешният министър. Главното мюфтийство следило проповедническия процес там, както стана ясно от думите на Румяна Бъчварова. Няма обезпокоителни белези за радикализация, смята тя.

Атанас Зафиров изтъкна притеснението на депутатите след репортажа за дома в „Люлин”. В сградата се проповядва политическа и религиозна идеология, смята социалистът.

Патриотът Красимир Каракачанов пък посочи, че нееднократно бил сезиран от граждани на „Люлин” за молитвения храм. Затова и той поиска отговор дали там се проповядва радикален ислям. България трябва да наложи много по-строг контрол върху подобни дейности, категоричен бе Каракачанов. Той изтъкна, че нашето мюфтийство се ръководи от Турция и затова предупреди министъра да не се доверява на техните становища.