ДАНС да проверят случая с мюсюлманския молитвен дом в столичния квартал "Люлин". За това призова като член на вътрешната комисия в парламента Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок.

Той се позова на репортажа на "Господари на ефира", излъчен в четвъртък вечерта. В репортажа се вижда как депутат от 43-то народно събрание влиза в молитвения дом, който е собственост на лице, за което се твърди, че в миналото е извършвал агитация против държавата.

"Теренът от 13 дка е собственост на фирма "Смолян Интернационал". Тя принадлежи на лице от Саудитска Арабия - Алумран Самир Сюлейман. Той е съдружник на Хусейн Одех Абу-Калбайн, който фигурира в доклад на бившия американски посланик в София Джон Байърли като председател на фондация "Тайба", регистрирана у нас през 2004 година. Основателят й е изгонен от България заради нелегално проповядване срещу държавата.

Припомняме, в писмо от мюфтийството твърдяха, че лицето Хусейн Абу-Калбайн е български гражданин, но и дума не се споменава за негово прогонване срещу държавата.

Тайба е целяла чрез дарения да направи главното Мюфтийство финансово зависимо. Българските служби за сигурност докладват, че целта на организацията е да радикализира българското мюсюлманско население", се казва в разследването.

Българското мюфтийство е под влияние на ислямистка Турция, категоричен Алекс Алексиев

Българското мюфтийство е под влияние на ислямистка Турция, категоричен Алекс Алексиев

Без сухопътна операция нямало да има успех в борбата с "Ислямска държава"

От СГС са потвърдили, че фондация "Тайба" съществува и до момента.

"Ще настоявам шефът на ДАНС да бъде изслушан по този въпрос в Парламентарната група на РБ", заяви депутатът.

Запишете детето си за "Религия-ислям" в училище, призовава мюфтийството

Запишете детето си за "Религия-ислям" в училище, призовава мюфтийството

От 1 до 30 май започва национална кампания

По време на проповед, извършена в този "склад" или мюсюлманско настоятелство - в зависимост от различните документи, мюсюлманският проповедник казва: "В днешно време цели народи, цели държави са роб на някоя друга, която им е дала заем и тя е длъжна да изплаща в следващите 50-70-100 години.

И един човек, когато не притежава икономиката, когато неговата икономика не е в негови ръце, той не е свободен. Той не е свободен да вземе решение, което е в негова полза. Иска или не, той трябва да вземе решение, което е в полза на онзи, на когото дължи. Ние казваме ... земята е прокълната, но ако тя е в нашите ръце, то тя е сила! И ние трябва да се стремим към тази сила, ако искаме да служим на Аллах и да бъдем свободни", казва мюфтията.

След това той поставя мюсюлманството в ролята на жертва, обяснявайки, че се целяло отслабването на тази религия, става ясно от видеото, излъчено по Нова телевизия.

В кадрите бяха показани и дипломатически автомобили, които пристигат преди молитва в "склада за обувки".

Впечатлен от видяното депутатът от РБ заявява: "Религията и политиката не бива да се смесват, именно затова положихме толкова усилия да бъдат приети промени в Изборния кодекс, чрез които забранихме агитацията от духовни лица". Делчев визираше приетото вчера на първо четене предложение за изменение в ИК, направено от РБ.

Делчев допълни, че РБ обмисля законопроект за изменение на Наказателния кодекс, където да се допълни пропуснат текст. В момента НК забранява участието в политиката на религиозни институции, но не и на отделни духовните лица и това също трябва да бъде криминализирано, категоричен бе той.

Припомняме, преди дни от Главното мюфтийство поискаха да имат нова джамия в София и цитираха, че избраното настоятелство в този молитвен дом било предложено, а не назначено.

Ежедневно расте броят на мюсюлманите в София, обяви мюфтийството

Ежедневно расте броят на мюсюлманите в София, обяви мюфтийството

С това твърдение главно мюфтийство мотивира искането си за увеличаване на джамиите

В тяхното изявление постройката, в която се осъществяват молитви, бе посочена като молитвен дом, а не като склад за обувки, както е представен в документите, показани по Нова телевизия.