От главното мюфтийство продължават с исканията си за увеличаване на джамиите и в столицата на България.

От мюфтийството твърдят, че в София ежедневно нараства броят на гражданите, които изповядват ислям. С този довод те мотивират желанието си да бъде увеличен броят на джамиите и молитвените домове (месджиди), където вярващите да могат да изпълняват своите религиозни обязаности.

"Небезизвестна е необходимостта от повече от една джамия и невъзможността тя да бъде построена поради административно бездействие на общинските власти. Нуждата от храмове в столицата под регулацията на Мюсюлманско изповедание е тема, която ръководството поставя от години на най-високо държавно ниво", се казва в писмото, изпратено до медиите.

От главното мюфтийство опровергават информацията в медиите за молитвения дом в столичния квартал "Люлин".

"Месджидът е разкрит въз основа на изразената нужда от местната мюсюлманска общност. Мюсюлманско изповедание е наела имот с цел да бъде задоволено конституционното право на гражданите за свободно изповядване на ислямската религия и отслужване на молитвите", твърдят от мюфтийството.

От там уточняват, че местното мюсюлманско настоятелство с председател Хюсеин Абу-Калбайн е учередено по предложение, а не по назначение. Те твърдят, че лицето, избрано за председател, е български гражданин и настоятелството било регистрирано в Столична община по регламент на Закона за вероизповеданията.

Бил е назначен и свещенослужител-имам на трудов договор, който да води молитвите и проповедите и се отчита пред районния мюфтия на София.

Имамът Ахмед Карафейзов също бил български гражданин, учил в Средното общообразователно духовно училище в Момчилград и получил бакалавърска диплома по теология от йорданския университет. Дипломата била легализирана от Министерство на външните работи на Република Бългрия, твърдят от мюсюлманството.

Българското мюфтийство е под влияние на ислямистка Турция, категоричен Алекс Алексиев

Българското мюфтийство е под влияние на ислямистка Турция, категоричен Алекс Алексиев

Без сухопътна операция нямало да има успех в борбата с "Ислямска държава"

От мюфтийството определят като "Спекулативни и некоректни обвиненията, че във въпросния месджид се проповядват нерегламентирани идеи, свързани с радикални течения" и призовават медийте да проверяват истинността на публикуваната информация и източниците й, каквото е основното правило в журналистиката.

По над милион лева годишно дава Турция за всяко ислямско училище у нас

По над милион лева годишно дава Турция за всяко ислямско училище у нас

Сумата обяви говорителят на мюфтийството Ахмед Ахемдов

Припомняме, преди месец, когато бе избора на нов главен мюфтия, от същото ведомство отчетоха, че Турция дарява 3 млн. лева за четирите мюсюлмански училища в България.

16 имами от Турция служат в българските джамии

16 имами от Турция служат в българските джамии

Нямало законови пречки вероизповеданията да се финансират от чужбина

От вероизповеданието постоянно твърдят, че не им достигат духовници и 16 имами от Турция служат в българските джамии.

По време на последния избор на главен мюфтия за България румънски мюфтия заяви, без да уточнява за кого, че са произлезли от османлиите и трябва да се гордеят с това.

Произлезли сме от османлиите, да се гордеем, призова от София румънският мюфтия

Произлезли сме от османлиите, да се гордеем, призова от София румънският мюфтия

Мурат Юсуф благодари на турската дирекция по вероизповеданията

News.bg не успя да се свърже с пресцентъра на Главно мюфтийство, за да получим информация, по какъв начин институцията получава данни за ежедневно нарастващия брой изповядващи ислям в София.