Продължаването на мониторинга в правосъдието за България от страна на ЕС е добро за страната ни, защото позволява да бъде отложен напред във времето въпросът за санкциите.

Това коментира ръководителят на правната програма на фондация „Отворено общество" Иванка Иванова, цитирана от БНР. Това е една от организациите, които сигнализираха за нередности при избора на председател на СГС.

„Има два начина за справяне с конфликта на интереси. Единият е да има вътрешна процедура, която да позволява наличието на такава ситуация да бъде регистрирано и оповестено публично. Наличието на конфликт на интереси е личен въпрос", посочи Иванка Иванова.

"Самият съвет като колективен орган не може да си дава такива самоиндулгенции, каквито вчера си даде, защото не може да знае всичкото многообразие на отношения, в които неговите членове влизат със заобикалящия свят", обясни Иванова.

„Това е лична преценка и на първо място трябва да се даде възможност, който чувства, че е в такава хипотеза, да я оповести публично и второ - да извади себе си и да не участва във вземането на решение, което засяга по един или по друг начин негов близък. Това са двата принципа за борба с конфликта на интереси", посочи Иванова от „Отворено общество".

Припомняме, вчера ВСС на фона на противоречия избра Георги Колев за нов председател на СГС. За първи път 7 от висшите магистрати не подкрепиха нито една от кандидатурите за ръководител на този съд и пуснаха празни бюлетини.