Нова методика за изчисляване на размера на таксите за издаване на лични документи е утвърдена от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Предвижда се за пълнолетните до 70-годишна възраст цената за стандартната услугата да се увеличи от 18 лв. на 30 лв., а за бърза или експресна поръчка тя се удвоява и утроява, съобщи БНТ.

Издаването на първа лична карта на лица от 14 до 16 години остава безплатно. При изгубена лична карта на непълнолетен стандартната такса за преиздаване се вдига от 13 на 21 лв. Валидността на личните карти за българските граждани от 14 до 18-годишна възраст остава 4 години, а за навършилите 18-годишна възраст срокът ще е 10 години.

Предвижда се също с промяна в Закона за българските лични документи да отпаднат безсрочните лични карти за над 70-годишните. По тяхно искане ще може обаче да им бъде издаване лична карта, важаща 30 години.

Промените са изготвени заради въвеждане на изискванията на европейския регламент за повишаване на сигурността на личните карти. За да влязат в сила, трябва те да бъдат одобрени от правителството.

Депутати искат изменение на Закона за българските лични документи

Депутати искат изменение на Закона за българските лични документи

Внесени са два законопроекта