МВР гони джигитите на пътя с високоскоростни коли за 350 хиляди лева бройката. Това стана ясно по време на парламентарния контрол. Въпросът постави социалистът Красимир Янков, който от трибуната припомни, че в края на юни силовото ведомство обяви, че ще бъдат закупени 15 високоскоростни автомобила, които ще контролират движението по магистралите.

Това е залегнало и в антикорупционния план на Министерството на вътрешните работи като мярка 17 - "Закупуване на 15 нови високоскоростни автомобила за контрол на пътното движение, оборудвани със системи за контрол на скоростта, автоматично разпознаване на регистрационен номер и видеозаснемане на нарушителите по Закона за движение по пътищата".

"Стряскащото са заглавията, които видяхме в някои от медиите: "КАТ купува тайни патрулки по 320 хил. лв. едната с парите от глоби". Това е свързано със заседание от 11 ноември на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на движение по пътищата, където е прието решение за увеличен бюджет", обърна се Янков към министър Младен Маринов.

Още 15 високоскоростни коли планира да купи МВР за контрол на пътя

Още 15 високоскоростни коли планира да купи МВР за контрол на пътя

В МВР правят единен център за обработка на документите за нарушенията

"За реализирането и провеждането на обществената поръчка от фонд "Безопасност на движението" са предвидени финансови средства в размер на 2 млн. 550 хил. лв. с ДДС", отговори силовият министър. В момента текат консултации. Затова и още не е обявена поръчката.

"Въз основа на направен анализ на възникналите пътнотранспортни произшествия и установените нарушения по Закона за движение по пътищата възниква необходимостта от предприемането на своевременни мерки за въздействие върху поведението на агресивните водачи, склонни към нарушаване на правилата за движение", подчерта Маринов.

По думите му допитване до международния опит показва, че в редица европейски страни използват скоростни автомобили за контрол на скоростта по автомагистрали и първокласни пътища. "Пример може да бъде даден и с държави като Италия, Австрия, Великобритания, Германия, Испания, Франция, Унгария, Румъния, Сърбия и други.

МВР лови джигитите на пътя с нови високоскоростни патрулки

МВР лови джигитите на пътя с нови високоскоростни патрулки

За целта ще бъдат отпуснати 5 млн. лева

Допълнителните анализи от тези страни сочат, че след стартиране на дейностите по осъществяване контрол на скоростните режими по магистралите и първокласните пътища, жертвите в резултат на тежки пътнотранспортни произшествия са намалели с до 30%", обясни Маринов.

"Със закупуването на автомобилите очакваме да постигнем следните цели: въздействие върху водачи, склонни към грубо нарушаване на скоростните режими и правилата за движение, създаващи предпоставки за тежки пътнотранспортни произшествия с жертви и значителни щети; осъществяване контрол на място и по време на движение на нарушителите, които ще документират със записващи системи, установяващи час, място, вид и други, годни за административно-наказателни и наказателни преследвания; ефективност при прилагане на аудио и видео доказателствен материал; ефективност при контролиране скоростта и регистриране на доказателствен материал за стартиране на административно наказателно производство", допълни вътрешният министър.

"Министерският съвет и лично министър-председателят са запознати и подкрепят тази сума, която става действително 320 хил. лв. за автомобил, след като на въпросното заседание са отпуснати, както и Вие казахте, още 2 млн. 250 хил. лв. като недостатъчни, допълващи. Над два милиона и половина, които са събрани във фонда", възмути се червеният депутат.

Оказва се, че задължително е условието колите на КАТ да развиват скорост над 250 км/ч. Коректно е да съобщим на българските граждани, че по магистралите на Република България, в рамките на тези, които съществуват - на всеки 40 км, а и по-малко, ще има такъв високоскоростен, оборудван, неразпознаваем автомобил на Министерството на вътрешните работи, който може при регистрирането на нарушение, включително да се движи със скорост над 250 км/ч, да предупредим водачите на моторни превозни средства за съществуването на тази хипотеза и то на всеки 40 км, което от гледна точка на безопасността на движението по пътищата е много рисково", заяви още Красимир Янков. Оказва се, че подобна практика е имало в Хърватска, но тя се е оказала неефективна и е отменена."

Според мен за тези средства Министерството на вътрешните работи трябва да се замисли и след като не е финализирана самата процедура, дали не е по-ефективно увеличаването на постовете за видеонаблюдение, патрулиращите полицаи, или автомобили на КАТ на всеки изход на магистралата, които са на малко повече от 20 км и могат да постигнат същия ефект, който очаквате Вие с 15 автомобила, закупени за сумата от по 320 хил. лв. всеки един", предлага социалистът.

Младен Маринов увери, че колите ще развиват свръхскорост само при необходимост, когато трябва да уловят нарушител.