Министерство на вътрешните работи (МВР) се надява до края на годината да се приеме изцяло ново законодателство по темата пътна безопасност.

Това обяви зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов на Международния форум по пътна безопасност и иновации на тема: "Нови технологии и добри световни и европейски практики".

През 2018 г. са станали 6684 тежки пътно катастрофи в страната, 611 души са загубили живота си, а 8466 са били ранените.

Ципов отчете, че през миналата година от служители на "Пътна полиция" са установили над 1 милион нарушения на правилата на Закона за движение по пътищата. По думите му МВР работи за намаляване на пътно транспортния травматизъм, подоборяване качеството и повишаване капацитета на сигурността и по-голяма отговорност на собствениците на моторни превозни средства.

Заместник-министърът изтъкна, че в началото на 2019 година са одобрени мерки за ограничаване на пътно транспортния травматизъм до 2020 г. През 2019 г. се предвижда активна работа по опазване на живота и здравето на хората на пътя.

Ципов е уверен, че цялото общество и институциите ще се придвижат по-лесно за намаляване на пострадалите от катастрофи, използвайки добри европейски и световни практики.

Валентин Йовев не е в течение за цената на ТОЛ системата

Валентин Йовев не е в течение за цената на ТОЛ системата

Той не виждал основание да си подава оставката заради строежа на "Златен век"

От своя страна заместник-министърът на транспорта Ангел Попов посочи, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) има важна задача в една част от пътната безопасност и отговаря за подготовката на младите водачи. Той настоява да се промени психиката и агресията на водачите на автомобилите.

Другата цел на транспортното министерство е контрол над автомобилите на пътя и тяхната техническа обезпеченост. Предстои финализиране на Законите за движение по пътищата. Целта е разширяване на обхвата на одитите за пътна безопасност върху всички републикански и общински пътища и регламентиране на участието на одитор по пътна безопасност. Очаква се тези промени да бъдат внесени за разглеждане в Министерския съвет до средата на настоящата 2019 година.

МРРБ и АПИ въвеждат нови предупредителни знаци на пътя, стана ясно от думите на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. Те разработват програма за обезопасяване на неподвижните препятствия в крайпътното пространство. Очаква се до края на годината да се предприемат мерки за повишаване безопасността по магистралите, скоростните пътища, второкласната и третокласната пътна мрежа.

Предстои категоризиране на безопасността на пътищата, за да прецизират методиката за установяване на по-рисковите участъци. Новата Наредба за ограничителната система по пътищата ще обхваща не само републиканските, но и общинските пътища в страната.

Експерти подготвят Закона за сервизите, чиято цел е да гарантира безопасността на хората в автомобила.