"В МВР са постъпили общо 156 сигнала за нарушения на изборния процес, образуваните досъдебни производства са 70."

Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред журналисти във Варна. Информация за изказването му беше оповестена от ресорното министерство. Данните са към днешна дата. Броят на сигналите е почти изравнен с този на подадените около парламентарните избори през 2023 г. Сега обаче образуваните досъдебни производства са два пъти и половина повече.

Калин Стоянов за купения вот: Схемата е опрощаване на дългове срещу подкрепа за даден кандидат

Калин Стоянов за купения вот: Схемата е опрощаване на дългове срещу подкрепа за даден кандидат

Цената на гласа варира между 50 и 100 лева

"Повечето сигнали означават доверие на българските граждани към МВР. Не по-малко значение имат поставените достатъчно рано задачи и получените в резултат множество оперативни сигнали, по които в момента работим", коментира Стоянов. Той е уверен, че и тази година ще има реално наказани за свързани с изборите престъпления.

Във връзка с промените около предстоящото въвеждане на централизирано издаване на документи за самоличност Калин Стоянов и издал разпореждания до отговорните структури в МВР и очаква становища. По думите му при необходимост ще бъдат направени промени.

Сигналите за купуване на гласове нарастват

Сигналите за купуване на гласове нарастват

Има образувани и 16 досъдебни производства

От МВР обясняват, че съгласно приетото преди около 5 години решение за централизация хората ще имат възможност да подават заявления за експресна поръчка в областните градове, като документите ще бъдат издадени в рамките на 8 работни часа, но ще могат да се получат само в столицата.

МС утвърди новите такси за лични документи

МС утвърди новите такси за лични документи

Предвижда се личната карта да притежава електронен носител на информация, който съдържа биометрични данни