В община Варна се извършва продължение на полицейската операция "Медузите", предаде БНР.

Изземват се документи от кабинета на главния секретар на администрацията Михаил Куликов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че документите са свързани с източване на средства от общинския бюджет чрез дейността на фондации за интеграция на ромското малцинство.

Решенията за отпускане на средства са взимани от Общинския съвет във Варна. Периодът, в който е ставало това, е от септември 2008 година до днес.

Фондация "Владиславово" е една от структурите, които работят по подобни проекти и неин член е съпругата на Янко Станев - заместник председател на Общинския съвет във Варна.

Прокурори и следователи изземват и документи от общинска дирекция "Социални дейности и жилищна политика".

Местният лидер на ДПС-Варна Янко Станев отрича да има реализирани фиктивни проекти от фондация "Владиславово", на която той е председател

По думите му до този момент са реализирани 21 проекта, но финансирани от програма "Фар" и други програми. Той беше категоричен, че не е имало фиктивни проекти и резултатите от дейността на фондацията са видими.

Станев уточни ,че до този момент не е бил разпитван, но често разговаря с органите на реда, когато те искат информация.

Междувременно прокурор Чавдаров обясни, че акцията в община Варна няма нищо общо с операция „Медузите", при която бе арестуван председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов.
Той подчерта, цитиран от Moreto.net, че това е отделно досъдебно производство, но отказа повече информация с мотива, че това може да навреди на следствените действия.

Припомняме, при операция „Медузите" в края на март във Варна бяха задържани Борислав Гуцанов, Пенчо Пенчев - началник на фирмата "Градски Транспорт", главната счетоводителка на "Градски Транспорт" АД Яна Кръстева и бизнесменът Даниел Славов.

Обвинението срещу тях е за източване на общинския бюджет чрез сделки за купуване на автобуси.