Пътна полиция стартира акцията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!".

Акцията традиционно се открива на Деня на детето - 1 юни и се провежда в продължение на повече от 20 години.

В рамките на акцията полицаите организират беседи с ученици по безопасност на движението по пътищата.

По време на акцията се провеждат и редица специализирани полицейски операции и се създава организация за засилено полицейско присъствие. Следи се и контрол на движението по пътищата в районите на учебните заведения в дните на официално закриване на учебната година.

"В оставащите дни до края на учебната година, с разпореждане на главния секретар на МВР, училищата в цялата страна ще бъдат подсигурени с полицейско присъствие, ще бъдат обезпечени всички питейни и увеселителни заведения, в които деца ще се събират да отпразнуват приключването на учебната година. В периода 15-30 юни за гарантиране сигурността на децата ще бъдат ангажирани служители на пътна, охранителна и криминална полиция", обясни инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция".

Засилват контрола върху автобусите, превозващи деца и ученици

Засилват контрола върху автобусите, превозващи деца и ученици

За повече безопасност и сигурност на децата

Припомняме, по-рано днес транспортният министър Ивайло Московски разпореди да бъде засилен контролът на превозите на деца и ученици. Проверките целят чрез осъществяването на постоянен контрол да се подобри безопасността и сигурността на децата и учениците на пътя. Ще се извършват проверки за техническа изправност на автобусите, с които те ще бъдат превозвани ученици по училищата и на екскурзии. Водачите също ще се проверяват - за редовна документация, спазване на интервалите за шофиране и почиване, както и за алкохол и наркотични вещества.

Ботева посочи още, че във всеки един от ваканционните месеци е заложено провеждането на специализирани полицейски операции с различна тематика. Те ще бъдат съобразени и с графика на специализираните акции, организирани от Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL, за засилени проверки за спазване на скоростните режими. Ще се подпомага и трафикът към курортните комплекси.

В хода на проверките по пътищата на страната полицаите ще следят за използването на обезопасителни колани и каски, в случаите, когато това се изисква от Закона за движение по пътищата. Полицаите ще следят и дали в колите са поставени обезопасителни столчета и седалки при превозване на по-малките деца.