Специализирана полицейска операция "Джамбазите" се провежда на територията на Враца.

Тя се провежда под ръководството на прокуратурата и е насочена срещу неутрализирането на група, специализирала се във внос на крадени или взети под наем луксозни автомобили от страни от ЕС, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Във Враца има засилено полицейско присъствие. Проверките по автокъщите продължават.

Освен от България, произходът на автомобилите е от Италия, Австрия и Франция.
След поредица обиски и претърсвания полицията е открила 4 противозаконно отнети автомобила - 3 джипа и 1 „Ауди", модели 2008-2009 година, задържани са две лица.

Според предварителната информация джиповете са от марките „Тойота Лендкрузер", „Ауди" и БМВ Х 6. В по-късните часове са намерени още три луксозни леки коли - модел БМВ 320, Мерцедес С 220 и „Ауди А 4".

Операцията във Враца продължава и по последни данни полицаите са открили още два крадени автомобила БМВ 525, а други седем са обявени за издирване.

В хода на проведеното разследване е изяснена схемата - номерата на рамите на возилата от висок клас били пренабивани, след което чрез подставени лица колите били регистрирани в КАТ-Враца.

Така "узаконени" били продавани на хора, приближени на криминално проявени, или на бизнесмени, за суми много по-ниски от реалната им цена.

Локализирани са и местата, на които се е извършвало пренабиването на номерата на внесените в страната моторни превозни средства.

На този етап е задържан 35-годишният М.М. от Враца, за когото има данни, че е организатор на престъпната схема. Той е криминално проявен за кражби на коли.

"Механизмът на действие на престъпната схема е наблюдаван дълго време. Общо задържаните крадени автомобили са 10 - луксозни и скъпи.   Предлагани са на бизнесмени от Враца на цени няколко пъти под пазарните. Предстои изясняване как са внасяни и регистрирани в страната. ", заяви на пресконференцията комисар Росен Йорданов, директор на Областната дирекция на МВР във Враца.