В МВР е работено по 28 проверки по сигнали срещу Ивелин Михайлов, идеолог на ПП "Величие". В ОДМВР-Варна са извършени 15 проверки, а в ОДМВР-Провадия - 13. Случаите са от битов характер, сигнали за имотни измами, сигнали за нанесени леки и средни телесни повреди, следене, заплахи, изборни престъпления, документни измами и пране на пари.

Това съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов по време на заседанието на Временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около изграждането на "Исторически парк" на идеолога на ПП "Величие" - Ивелин Михайлов. Заедно с министъра присъства и главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

Главният секретар Димитър Кангалджиев добави, че към момента на производство в ОДМВР-Варна са 6 проверки по преписки за самия "Исторически парк". Първата преписка е по повод сигнала на Симон Милков затова, че Ивелин Михайлов е създал финансов пирамида през "Исторически парк". Взети са сведения от управителите на дружеството. В ОДМВР-Велико Търново е извършена проверка по съответна преписка и тя е била изпратена в Районната прокуратура на Велико Търново. От получените сведения е установено, че Михайлов дължи 95 000 лв. на съответния тъжител на преписката.

Директорът на ОДМВР-Варна Андрей Ангелов посочи, че се правят проверки и на 67 фирми, свързани с Ивелин Михайлов, разглеждат се всякакви варианти за икономически престъпления.

ОДМВР-Варна са установили още, че на Ивелин Михайлов се водят 22 карабини, които са с надлежно издадени разрешителни, 5 пушки и 6 броя супресори (заглушители за дългоцевни оръжия), един брой нож за самоотбрана и няколко броя късоцевни оръжия - глог. Всички те са обезпечени в каси, но няма нещо, което да не е законно. Оръжията са издадени разрешителни от Ловеч, но са прехвърлени по надлежния ред. Нито един от охранителите на "Исторически парк" няма регистрация за оръжие и при проверки не е бил с оръжие в него.

На Сарафов, ДАНС, МВР и НАП не им се обяснява за "Исторически парк"

На Сарафов, ДАНС, МВР и НАП не им се обяснява за "Исторически парк"

КФН подала първия сигнал още през 2019

На въпрос за създаване на паравоенни формирования, в ОДМВР Варна знаят за инициатива на Ивелин Михайлов и охранителната фирма "Пазителите" да ходят и да стрелят на законно стрелбище в Балчик. Направена е проверка по линия на КОС, като стрелбището предоставя оръжия с инструктор, а посетителите си правят видеоклипове, за да популяризират, това което правят. "Колко това е популярно, не зная", коментира Ангелов.

Андрей Ангелов добави още, че е поискана доста задълбочена проверка от НАП и свързаните физически лица и фирми. Има и активна проверка, която е свързана с прането на пари и придобиването на имотите на Михайлов. В много от случаите е доказано, че дадени лица изобщо не са ползвали имота, а след като са придобили имот са го прeпродавали на данъчна и на пазарна оценка. Всичко това обхваща като общ бенефициент фирми, свързани с Историческия парк, който е ставал цялостен собственик на имотите.

Поискана е и данъчна ревизия на Ивелин Михайлов, съпругата му Вася Михайлова и всички търговски дружества, замесени в изграждането на "Исторически парк". След проверката, всички материали ще бъдат изпратени в Районна прокуратура на Варна за произнасяне.

Първият по-интересен сигнал е от 2019 г., в който се твърди за финансова пирамида в "Исторически парк". "Извършена е проверка по повод анонимен сигнал, че дружеството "Тогедър" ООД със собственици Вася Йорданова - бивша съпруга на Михайлов, и други лица, в това число и Ивелин Михайлов, създава финансова пирамида", каза министърът.

Той обясни, че в сигнала се твърди, че тази пирамида има за цел да заблуждава инвеститори и да им продава фалшиви акции, като ги мами за реалните параметри на проекта "Исторически парк" и за евентуалните печалби от него.

"От Варненската окръжна прокуратура преписката е препратена на Варненска районна прокуратура и с постановление на наблюдаващия прокурор от 11 май 2020 г. е отказано образуване на досъдебно производство", разказа министърът.

КФН прехвърли на прокуратурата случая с "Исторически парк"

КФН прехвърли на прокуратурата случая с "Исторически парк"

Комисията изразява съмнение, че акционерите може да са били заблудени

МВР е проверявало през 2023 г. информацията за неправомерно придобиване на недвижими имоти в землището на Неофит Рилски. "Измама както и има съмнение за пране на пари, при която имотите се закупуват на силно занижени цени, близки до данъчната. В момента се извършва допълнителна проверка", каза Стоянов.

През същата година МВР е получила информация, че с неистински документ е сменен управителят на фирма, който е британски гражданин, както и за неправомерни действия, извършени спрямо общинските съветници на Ветрино по време на протест пред сградата на Общината.

Първият сигнал, свързан с изборите, е през 2023 г. Министър Стоянов разказа, че тогава е извършена и проверка във връзка с информация за голям брой регистрирани по настоящ адрес лица на територията на селата Неофит Рилски, Момчилово, Невеша - част от Община Ветрино.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов бе категоричен, че няма опънат полицейски чадър над Ивелин Михайлов. За други институции обаче не може да каже. Все пак ще бъде направена проверка въпросните сигнали от кого са водени и как са разпределяни преписката, за да се види дали някоя преписка не е умишлено оставена или не. Ще се направи проверка и на информацията за това, че съпругът на депутата от "Величие" Катя Катинчарова брандира колите на МВР - проверката Калин Стоянов ще направи, тъй като му станало интересно.

Андрей Ангелов, директор на ОДМВР-Варна има обаче информация и за изборни престъпления по време на местните избори от 2023 г. Информацията гласи, че 257 живущи на територията на цялата страна до април 2023 г. са се регистрирали на адрес на територията на село Неофит Рилски. Проверката е докладвана на прокуратурата. Лице, работещо в община Ветрино е спомогнал за регистрацията на въпросните 257 живущи на територията на село Неофит Рилски.

В рамките на заседанието депутатът от ГЕРБ Георги Георгиев задавайки въпросите си заяви, че откакто се занимава с темата като член на комисията е бил засипан от обиди и заплахи. Също така се наложи квесторите да се намесят два пъти и да съпроводят навън двама посетители, които снимаха с телефоните си отговорите на министъра, както и въпросите на депутати. 

Лов на вещици с комисията срещу Историческия парк" имало в 50-то НС

Лов на вещици с комисията срещу Историческия парк" имало в 50-то НС

Проведе се и протест до парламента в защита на Ивелин Михайлов и проекта му