Държавата води безпрецедентна война държавата срещу един изцяло бизнес проект - "Исторически парк", възникнал като местна инициатива по идея на предприемача Ивелин Людмилов Михайлов. Това се заявява в позиция на партия "Величие", на която също идеолог е бизнесменът. Според формацията случващото се е обезпокоително, предвид факта, че България е членка на Европейския съюз.

От партията алармират, че се връщат похватите на Народния съд от най-тъмните времена на комунизма у нас. От "Величие" изтъкват, че държава прилага институционално насилие, за да срине икономически проект с национално значение. От формацията твърдят, че "Исторически парк" е заплаха за политическото статукво, защото създателят му Ивелин Михайлов е идеолог и учредител на вече парламентарно представената партия, обединила интересите на дребния и средния бизнес и желанието за хората за възраждане на пустеещите общини в България.

Ивелин Михайлов ожали края на Исторически парк

Ивелин Михайлов ожали края на Исторически парк

"Паркът и всичко, което правя, е към своя край"

"Партията е създадена в отговор на драстични прояви на рекет и феодализъм, корупционни практики и мафия, сраснала се с държавната власт, които от години ограбват ресурсите на страната и с нищо не допринасят за икономическото, социално-културното й развитие и качеството на живот в регионите в България", се посочва в позицията. Ивелин Михайлов обединил гражданите на три общини, които започнали да се развиват положително и интензивно благодарение на успешен местен икономически модел. Декларираните от хората намерения за промяна на порочния модел по родните им места и за прилагане на модела в национален мащаб пък станали заплаха за старите системни играчи в българския парламент. От "Величие" заявяват, че така проектът, който сега има и парламентарно представителство, се явява заплаха за бъдещето на политическото статукво в страната.

Според партията старите политически играчи използват най-висшия орган в държавата - Народното събрание, като бухалка за разчистване на политически сметки с бизнес проекта, който винаги е оперирал само с частни инвеститорски средства и никога не е получавал държавно финансиране, пари по обществени поръчки или европейските фондове.

На Сарафов, ДАНС, МВР и НАП не им се обяснява за "Исторически парк"

На Сарафов, ДАНС, МВР и НАП не им се обяснява за "Исторически парк"

КФН подала първия сигнал още през 2019

"Срещу многобройните частни инвеститори и самия Ивелин Михаилов е организиран лов на вещици посредством създаването на временна парламентарна комисия, инициирана от партиите на статуквото. Тази комисия няма разследващи функции, но се превърна в Народен съд и борави със средствата на политическата пропаганда, политическия рекет, както и с безпрецедентен институционален натиск и принуда", изтъкват от "Величие". От формацията добавят, че комисията заплашва включително с арест на Ивелин Михаилов. Директно било обявено намерение за "смачкване на неговата структура с помощта на държавата".

В това от "Величие" виждат пряко посегателство срещу гражданските права и свободи, гарантирани от Конституцията, срещу частната самоинициатива и правото на всички български граждани да участват равностойно в управлението на страната и във взимането на решения за развитието й. От формацията посочват, че така парламентарно представените партии ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП застрашават правовия ред на национално и международно равнище. Предупреждават, че случващото се може лесно това да прерасне в диктатура и репресии спрямо политическите опоненти на властта.

КФН прехвърли на прокуратурата случая с "Исторически парк"

КФН прехвърли на прокуратурата случая с "Исторически парк"

Комисията изразява съмнение, че акционерите може да са били заблудени

"Това грубо застрашава справедливостта, демокрацията и парламентаризма и лесно може да се прехвърли и реализира като практика от национален в европейски и дори световен мащаб. Всички граждани на България и Европа сме пряко заинтересовани на това да се сложи незабавен и категоричен край", посочват от "Величие" и предупреждават всички европейски институции, граждански сдружения и инициативи и за атака срещу правовия и конституционен ред в държава членка на ЕС, явяваща се и заплаха за демократичните процеси и гражданските права, които са в основата на функционирането на целия Европейски съюз.

Днес се проведе и заседание на Временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около изграждането на "Исторически парк". То беше съпътствано и с протест на пл. "Желю Желев" - между ул. "Московска", пл. "Княз Александър I" и сградата на Народното събрание. В него участва и идеологът на "Исторически парк" и на "Величие" Ивелин Михайлов. Събралите се се обявиха в защита "Историческия парк". Те развяха български знамена и плакати с надписи, в които се настоява "Исторически парк" да продължи да работи, за разследване за псевдожурналистите и за свобода - за Ивелин Михайлов и за  България.

Полицейското присъствие бе засилено.