МВР си е свършило работата по разкриването на шесторното убийство в Нови Искър. Престъплението е квалифицирано като битово. Това стана ясно от доклада на главния секретар на ведомството Младен Маринов пред вътрешната комисия в парламента, свикана заради зачестилите престъпления.

Припомняме, Ангелов беше обвинен първоначално задочно за смъртта на шестима души. Телата на петима бяха открити застреляни в дома им в Нови Искър на втория ден от януари 2018 г.
Разследващите предполагат, че убийството е станало навръх Нова година. Откритите са баща, син, дъщеря на съпругата, младеж - неин приятел и възрастна жена - майка на съпругата. Ден по-късно бе обявено, че е открита и дъщерята на възрастната жена - Кети Кюхова, която е майка на момичето, открито в къщата.

След преследване обвиненият Росен Ангелов бе открит, самоубил се със заглушител в къща в Луково.

Застреляха бизнесмен в столичния квартал "Манастирски ливади"
Обновена

Застреляха бизнесмен в столичния квартал "Манастирски ливади"

49-годишният Петър Христов е починал в болница малко по-късно

За убийството на Петър Христов се проверяват бизнес делата му. Всички версии ще бъдат проверявани, стана ясно от коментара на Маринов.

Предприети са всички мерки, за да не се допускат криминални престъпления, обясни главсекът. На територията на цялата страна тече операция по проверка на крими контингента.

Главният прокурор Сотир Цацаров на свой ред изтъкна добрата координация с органите на МВР. Такава организация съществува и тя дава резултат, категоричен бе той.

За шесторното убийство той посочи, че се проверяват още факти. За прокуратурата не съществуват никакви съмнения, че убиецът от Нови Искър е именно Росен Ангелов. Нямало съмнение, че той се е самоубил. Тезите се доказвали от ДНК материала и от намерените гилзи, стана ясно още от думите на обвинител номер едно.

Ще бъдат отпуснати допълнителни средства на Института по криминалистика. Уверение за това дал премиерът Бойко Борисов.

Имам доверие в наблюдаващия прокурор, имам доверие в колегите от МВР, които работят по убийството на Петър Христов, изтъкна Цацаров. Тези хора си свършиха работата, сподели той и не харесва това, че действията на разследващите били "оплюти" в последните дни. Убийството на Христов, по думите му, е нагло посегателство.

94 убийства са извършени миналата година. 93 са разкрити. Това пък обясни директорът на Националната полиция Христо Терзийски. През миналата година са разкрити и три убийства от т.нар. студени досиета, извършени през 1999 година, 2003 година и третото през 2006 година.

Две убийства са предотвратени - едното е на полицай, стана ясно от изслушването на разследващите. Рисковете на професията съществуват, това обясни главният прокурор в отговор на въпрос дали има заплахи към прокурори. Даже имало случай на оправдан от съда клиент на Прокуратурата, който непрекъснато заплашвал обвинители.

30% е спадът на крадени коли миналата година, отново се включи главният секретар Младен Маринов. Има намаление и на кражбите, но въпреки това те остават основен проблем за МВР и гражданите.

От думите му стана ясно, че зачестилите престъпления не са част от заговор за дискредитиране на страната ни заради Европредседателството. През 2017 МВР е издирвало 317 лица с мярка задържане под стража. От органите на реда са търсени и 511 души с присъда.
А 41 лица с присъда лишаване от свобода са избягали. МВР иска да използва СРС-та спрямо тези лица, които са от най-тежкия криминален контингент.

Безоблачна криминогенна обстановка няма, обобщи Сотир Цацаров в края на заседанието на комисията.