Бизнесменът Петър Христов беше застрелян в София тази сутрин, информира МВР. 49-годишният Христов е разстрелян пред офиса си. Предполага се, че стрелецът е бил в съседна сграда.

Убиецът е стрелял по Петър Христов 7 или 8 пъти, по първоначална информация - в областта на гърдите. Смъртта е настъпила в 10 и 49 ч., съобщи началникът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов. МВР не съобщават какво е оръжието на убийството, първоначално се предполагаше, че е пистолет.

Полицията работи по версии свързани с бизнеса и личния живот на Христов.

Застреляният тази сутрин бизнесмен не е имал охрана. Това стана ясно от подробности, който СДВР предаде. "Не имал охрана, имал е фирмен автомобил с шофьор, които го е придружавал", обясни началникът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски.

На въпрос дали убийството не е свързано с бизнес интереси, от СДВР отговориха, че не са установили Петър Христов да е имал интереси в търговия с високорискови стоки.

От полицията не съобщават дали Христов е бил прострелян в колата си или извън нея.

Към момента тялото на мъжа е във ВМА и предстои да бъде извършена аутопсия.

Инцидентът стана минути след 10 часа на столичната улица "Ралевица" - кв. "Манастирски ливади". Сигнал за престрелката е получен в 10.05 минути, като на място веднага е пристигнал полицейски екип.

Районът е отцепен и в момента тече оглед.

Пряк свидетел на убийството е бил шофьорът на Христов. След като бизнесменът е бил застрелян, шофьорът му го откарал веднага във Военномедицинска академия. Въпреки усилията на докторите да стабилизират Христов, той умира.

Убийството е показно - към момента на разстрела в близост до местопрестъплението е имало много хора. Случаен минувач разказва, че е чул силен шум 2 или 3 пъти, но си помислил, че нещо пада от някъде. Други свидетели обясняват, че са чули 3-4 изстрела.

В момента криминалисти извършват огледи на местопрестъплението. Оглед се извършва и на строеж, намиращ се до офиса на Христов. Предполага се, че стрелецът е бил в съседната сграда, която е недовършена. 

Петър Христов е председател на борда на директорите на "Пропъртис Мениджмънт Груп", която е собственик на млечната компания "Лактима" ЕАД. "Лактима" ЕАД е производител на млечни продукти и правоприемник на бившото предприятие "Млечна промишленост", което през 1996 г. е приватизирано.
Компанията е една от водещите в България в сегмента на млечната промишленост. Приходите на дружеството за 2016 г. достигат 12.8 млн. лв.

Бизнесменът Петър Христов е роден на 17 ноември 1968 г. в Силистра. Името на бизнесмена често се свърза с лечението на Мануела Горсова, която пострада жестоко при катастрофата, причинена от двукратния световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Христов беше основен дарител за нейното лечение.

Христов е и съучредител на фондацията "Ангели в беда", която помагаше на пострадали деца и младежи с тежки мозъчни увреждания, получени вследствие на катастрофи.

Името на Петър Христов изплува и във връзка с делото на бившия шеф на териториалното звено "Борба с организираната престъпност" във Велико Търново Орлин Тодоров.

Преди време Христов е беше собственик и на футболния отбор Локомотив Горна Оряховица.

Росен Ангелов открит с огнестрелна рана в слепоочието

Росен Ангелов открит с огнестрелна рана в слепоочието

Експертизата ще установи калибъра на пистолета

Докато коментираше показното убийство, Терзийски бе попитан и за информация относно случая с издирвания Росен Ангелов и шесторното убийство в Нови Искър. Относно това Терзийски обясни, че е възмутен от факта, че работодателя на Росен не е сигнализирал, че контактува с издирван човек.

"Няма нито един човек от блока в дружба, където доста дълго е живял, от сервиза, където е работил доста дълго време. Никой не се обади, за да каже, че го е познавал този човек", посочи главният комисар и допълни, че обществото трябва да съдейства на МВР. Той изтъкна, че всички сигнали се проверяват и властите разчитат на тях.

Близки на Росен Ангелов не са подавали информация, обясни гл. комисар Терзийски

Близки на Росен Ангелов не са подавали информация, обясни гл. комисар Терзийски

Според него, съдействието на обществото е изключително необходимо за успешната работа на полицията

Припомняме, последното подобно убийство на бизнесмен се случи точно преди две години - на 8 януари 2016 г. собственикът на модна къща "Агресия" Александър Антов беше застрелян в близост до дома си в Бистрица.

И до този момент убийството му не е разкрито и извършителите не са заловени.

Малко повече от 24 часа преди това, отново през 2016 година, бе застрелян Веселин Стоименов - бизнесмен, свързан с ВИС -2. Той бе убит във входа на блок в комплекс "Макси". Нападателите са използвали пистолет "Макаров" със заглушител.

Преди по-малко от месец път - на 18 декември 2017 година - на централната столична улица "Дунав" към 8 и 40 часа 43-годишен данъчен инспектор от НАП - София беше прострелян в автомобила си.