2360 са задържаните от МВР за наркоразпространение в столицата за миналата година. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „Атака” Десислав Чуколов.

Във въпроса си Чуколов заяви, че министърът явно се опитва да създаде усещане, че няма престъпност в България, не само в Слънчев бряг. Той цитира изказване на Бъчварова, в което тя посочва, че МВР е готово да отреагира, когато се случи атентат в България и попита каква е била готовността на МВР по превенция и борба с наркотрафика.

„София отдалеч да я погледнеш - виждаш, че става въпрос за гето”, коментира Чуколов. По думите му десетокласници са новите наркодилъри на по-малките класове.

„Не се опитвам никакви усещания да създам, опитвам се да свършим някаква работа – аз и цялото министерство”, заяви в отговор Бъчварова.

Тя уточни, че според справка на министерството за 2015 г. при специализирани операции по противодействие на трафика на наркотични вещества са задържани общо 2360 души, разкрити са 19 оранжерийни помещения за отглеждане на канабис в София.

Румяна Бъчварова изтъкна, че в София са иззети 927 стръка и 15 кг сух канабис. За сравнение при съвместна операция на ДАНС, МВР и „Митници” в цялата страна иззетото количество канабис е 38 тона и 10 000 стръка.

Иззетата марихуана в София е над 20 кг, а за цялата страна над един тон; иззетият хероин - 1,6 кг в София и 265 кг в цялата страна, амфетамини – 7 кг в София, докато за цялата страна 43 кг и 453 таблети.

В София са иззети и 423 бройки екстази, при над 17 000 броя в цялата страна, хашиш - 800 гр. в София, 13 кг за цялата страна.

Чуколов изтъкна, че според доклади употребата на кокаин в София за месец възлиза на 17 кг.

В отговор Румяна Бъчварова посочи, че що се отнася до употребата на наркотици, очевидно Чуколов има повече информация и изтъкна, че ще е благодарна да й я предостави.