3 пъти са се увеличили проверките за взривни устройства. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на левицата за инцидента на Терминал 1.

Особено увеличение на проверките за взривове имало в последните месеци. Не се подценяват заплахите, изтъкна Бъчварова.

Обществото тепърва трябва да свикне с този род проверки, смята тя. МВР действало адекватно в случая с терминал едно, по мнението на ресорния министър. Действало се по координирани мерки с утвърдените процедурни правила.

Всяка заплаха за взривно устройство се приема за истинска, обясни Румяна Бъчварова. Заплахата от взрив в буса се потвърдила с две кучета и устройство.

Образувано е досъдебно производство срещу служителката на летището, която информира за заплахата. За разпространяване на невярна информация за злополука се предвижда до 2 години лишаване от свобода.

Изготвен е национален план за противодействие на тероризма, каза още министър Бъчварова. В него са набелязани 3 нива на заплаха и 4 степени на готовност. Разписани са конкретни дейности, обясни вътрешният министър. До няколко дни той трябва да бъде приет на заседание на МС.

Гражданите трябва да свикнат с повечето проверки, които ще правим, повтори Бъчварова. Ще се ограничават някои права на гражданите, за да се гарантира сигурността им, допълни тя. В плана ще се посочва кой какво прави в застрашена ситуация.

Досегашните планове нищо не указвали, били едни добри пожелания.

Иван Иванов от БСП бил свидетел на случилото се на летището и го определи като риалити. Очаквах всеки момент да се взриви летището, сподели той.

Взети са мерки за безопасността на гражданите, увери Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на още един червен депутат Красимир Янков. Има списък на обектите, които са с повишена охрана, стана ясно от думите й. Дадени са специални указания на патрулките. Най-висока степен на охрана пък се прилагала на границите. Съвсем наскоро е проведено обучение на охранителна полиция и на СОБТ. Актуализирани са указанията за сигурността по празниците, каза още силовият министър.

Янков  поиска информация как е осигурена сигурността на обществени сгради, ВУЗ-ове, детски градини и училища. Той поиска уверение, че МВР има готовност и е взело мерки за осигуряване на обществения ред на гражданите. Причината за въпроса му е усложнената обстановка.