Специализираната полицейска операция с кодово име „Кредиторите" е проведена вчера от служители на териториалното звено „Борба с организираната престъпност" и Икономическа полиция при ОДМВР- Ямбол, под прякото наблюдение на прокуратурата.

Задържани са собственик на заложна къща и негов служител.

Спецполицаите дълго са наблюдавали заложната къща на ул. "Сливница" в Ямбол, съобщиха от пресцентъра на МВР. В полезрението им попаднали собственикът на фирмата Ж.Ж. на 38 години и неговият служител С.С. - на 39г., криминално проявен.

Преди дни продавачът консултант в заложната къща С.С., бил задържан докато теглел пари от банкомат с чужда кредитна карта, а в него антимафиотите открили голямо количество дебитни карти.

В хода на разследването, вчера към 17.00 часа спецполицаите атакували офиса на Ж.Ж., където установили, че в заложната къща се извършвала банкова дейност без съответното разрешение.

Оттам са иззети множество договори за заеми, около 300 дебитни карти, записи на заповед, схеми за разсрочено плащане, списъци на лица, получили кредити и компютърна конфигурация.

По първоначални данни, Ж.Ж. и С.С. са се занимавали с лихварство от години, като само през последните две години са раздали заеми за около 150 000 лева. Лихвите варирали от 30 до 100 % на месец.

Двамата мъже са задържани за 24 часа в полицейския арест.