Търсим подкрепа от гражданите по линия на противодействие на корупцията, защото считаме, че противодействието на това явление не може да бъде частично в определен сектор, а трябва да търсим обща обществена подкрепа на цялото общество. Това заяви директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР старши комисар Румен Ганев на ГКПП "Гюешево".

"Вътрешна сигурност" и "Вътрешен контрол" в МВР имат дългогодишно сътрудничество. В рамките на регионална инициатива, наречена "Нерсизо" от началото на 2015 г. между службите на петте служби на балкански страни - Румъния, Сърбия, Северна Македония, България и Гърция по линия на противодействие на корупцията в МВР. Мрежата е уникална, защото никъде другаде в Европа няма подобен тип сътрудничество.

"Действието й е първо в оперативно сътрудничество - имаме 24-часова онлайн връзка. Мрежата дава добър резултат последните 20 г., имат доста съвместни реализации", каза Ганев.

Неговият македонски изтъкна мотото на инициативата: "Остани чист, кажи "Не" на корупцията. В инициативата участват и студенти от Скопие.

Като вариант за противодействие на корупцията старши комисар Румен Ганев изтъкна ограничаване на прекия контакт с преминаващите и митничарите и да се вкарат съвременни методи за наблюдение и за стимулиране. Наказанията си остават, допълни директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР.