Няма никакви основания за създаване на хаос, свързан с цените на лекарствата в България.

Това заявиха от министерството на здравеопазването във връзка с подготвяното от Българския фармацевтичен съюз затваряне на аптеки в знак на несъгласие с водената от МЗ политика.

В разработването на оспорваната от БФС наредба МЗ отчете приоритетно интересите на пациентите, твърдят още от министерството.

Обявените от БФС причини за протестните действия - продължаващата липса на диалог от страна на МЗ, незачитането на препоръките на БФС в качеството му на законова съсловна организация, както и изключването на съюза от процеса на изготвяне на промените в нормативната уредба, не отговарят на реалната ситуация, се казва още в позицията на МЗ.

При изготвянето на нормативните документи са проведени разговори и срещи с представители на всички сектори на фармацевтичната индустрия, а при изготвяне на наредбата са взети приоритетно интересите на пациентите, категорични са от здравното министерство.

С приетата от Министерския съвет наредба намалението на надценките за аптеките е средно с 4-6%, което при добро управление на аптеката не може да доведе до фалити, смятат от МЗ.

Според наредбата определените надценки за лекарствата до 10 лв. е 22%, от 10.01 лв. до 30 лв. - 20% и над 30 лева - 18%.

Не отговаря на истината твърдението на БФС за противоречия между нормативните документи на МЗ и НЗОК, което според съсловната организация ще доведе до неспазване на наредбата, смятат още от министерството.

Към момента няма правно основание за стартиране на ново договаряне и корекции в равнищата на надценките.

НЗОК работи с около половината от аптеките в страната. В договорите с аптеките няма да има изисквания за отстъпки, каквато бе практиката през 2006 и 2007 година, твърдят още от здравното министерство.