Кметът на Червен бряг Данаил Вълов не е задържан, няма връчено постановление за задържане нито за 24, нито за 72 часа и не е плащал гаранция.

Това заяви лично Вълов пред Нова телевизия, опровергавайки публикации и твърдения по медии. Припомняме, вчера Специализираната прокуратура проведе акция в общината по разследване за лобиране на обществена поръчка по програма за топъл обяд. Освен кмета разпитани бяха и още петима служители на общината.

На въпрос дали очаква да му бъде повдигнато обвинение, Вълов посочи: "На тази позиция, на която съм, и в това време, в което сме, на всеки един може да бъде повдигнато обвинение". Кметът на Червен бряг не се притеснява обаче от изхода.

Вълов обясни, че проверката е започнала в неговия дом в 6.50 часа сутринта, като всичко е било по закон и са му били показани документи. Единствено "в повече" е дошла тежко въоръжената жандармерия с качулки, но, както се изказа Вълов, това е решение на властите. Разпитите са проведени в местното РПУ. Разпитани са и още пет служители на общината. Данаил Вълов обясни, че предстои адвокатите му да се запознаят с обвиненията, но си задава въпроса защо една обществена поръчка от преди две години се проверява едва сега.

Иван Гешев препоръча на кметовете да си "ъпдейнтнат" ситуацията

Иван Гешев препоръча на кметовете да си "ъпдейнтнат" ситуацията

А ситуацията е - пари изтичат от всякъде, пари има, но се краде много

Кметът обясни, че действително веднъж е прекратил обществената поръчка, но нито една от явилите се тогава фирми не е обжалвала решението. При повторното й провеждане се явяват други фирми, от които едната печели. Вълов бе категоричен, че няма конфликт на интереси и двете фирми, явили се на втората обществена поръчка, са проверени за това от Комисията за конфликт на интереси. Спечелилата обществената поръчка не работи при него като счетоводител, а е работила, когато той е управлявал своя бизнес - т.е. преди да стане кмет. Кметът потвърди, че познава фирмите и собствениците им, но това, според него, е напълно нормално в една малка община като Червен бряг.

Предстои адвокатите ми да се запознаят с обвинението. Не се притеснявам от това, бе категоричен Данаил Вълов.

Припомняме, Данаил Вълов бе издигнат от Гражданско обединение за развитие на община Червен бряг - ГОР и спечели на балотаж с над 52% срещу опонента си от ГЕРБ Георги Георгиев.