Повече от триста тома доказателствен материал са събрали военните прокурори по второто повдигнато обвинение срещу бившия шеф на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев. Това обяви по време на брифинг говорителят на Военно окръжна прокуратура (ВОП) Елин Алексов.

Припомняме, че днес ВОП повдигна второ обвинение срещу бившия шеф на ВМА за сключени неизгодни сделки, ощетили лечебното заведение с над 16 млн. лв.

Обвиниха ген. Стоян Тонев за 16 млн. щети, нанесени на ВМА

Обвиниха ген. Стоян Тонев за 16 млн. щети, нанесени на ВМА

Негов подчинен ползвал болнична апаратура, ощетил болницата с още 16 млн.

Предмет на разследването са 5 договора с търговското дружество СМДЛОД "Астра" АД, в което мажоритарен собственик е подчиненият на ген. Тонев служител във ВМА доц. Андрей Иванов.

Той е началник на клиниката по образна диагностика. ВОП повдигна обвинение и срещу него за длъжностно престъпление.

Оказва се, че със сключените договори е печелило търговското дружество, което вместо да предоставя 60% от приходите като наемна цена от ползваната във ВМА медицинска апаратура за образна диагностика и компютърна томография, е предоставяло едва 37%.

Освен това дружеството не е заплащало консумативите и поддръжката на апаратурата.

Обвиниха бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев и д-р Мирослава Кадурина
Обновена

Обвиниха бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев и д-р Мирослава Кадурина

Присвоили над 6 млн. лева, сега са с парична гаранция от по 10 хил. лева

Екипът от военни следователи е действал, след като във ВОП е постъпил одитен доклад на Министерство на отбраната. Не е имало нито ден неоснователно забавяне, увери говорителят на ВОП. По думите му разпитани досега са над 50 свидетели, а основният доказателствен материал са документите.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че и двамата обвиняеми Ген. Стоян Тонев и доц. Иванов са с мярка парична гаранция от по 10 000 лв.

Стана ясно още, че разследващите са сравнили сключените от ген. Тонев договори, с тези сключени от предишния началник на ВМА и от сравнението ставало ясно, че те са финансово неизгодни.

Първият договор с въпросното търговско дружество е от 2003 г., а последният - десет години по-късно.

На практика търговското дружество е извършвало конкурентна дейност на ВМА и е печелило от това.

За 125-та годишнината си ВМА се радва на нов апарат за компютърна томография

За 125-та годишнината си ВМА се радва на нов апарат за компютърна томография

6000 българските военни медици са участвали в над 30 мисии по света

Арнаудова информира още, че по първото обвинение срещу бившия шеф на ВМА делото е в съдебна фаза и предстои приключването му на първа инстанция.

По него той е обвиняем заедно с Мирослава Кадурина за длъжностно присвояване и престъпление по служба с нанесени щети за ВМА за над 6 млн. лв.

Прокурорите определиха схемата за източване на ВМА и по двете обвинения за идентична.