Над 400 полицаи от цялата страна ще бъдат командировани в курорта Слънчев бряг за наближаващия летен сезон. Това заяви началникът на ОД на МВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов пред БНР.

Полицаите ще се командироват, за да следят за сигурността на туристите, като се очаква румънски и полски служители на реда също да се притекат на помощ.

Според Калоянов мерките, които бяха приложени от МВР за спазването на реда в курорта миналата година, са дали значим резултат - наблюдавало се сериозен спад в повечето видове престъпления. По думите на Калоянов завишения в престъпността се наблюдава само по отношение на джебчийството.

Относно кражбите Калоянов посочи, че тези престъпления се извършват от "специализиран контингент". Миналата година обект на кражби са станали предимно хората, пътуващи с градския и международния транспорт Бургас - Несебър - Слънчев бряг. За тази година е предвидено полицаите да се средоточат върху противодействието именно на кражбите, като се очаква да се мобилизират служители на МВР и от други областни дирекции, които са специализирани за този вид престъпления.

Според Калоянов за този сезон се предвижда и идея да се разшири обхвата на проверките на контролните органи за шума, идващ от нощните заведения в курорта.

Припомняме, според проучване във Великобритания българският курорт беше обявен за най-евтината лятна туристическа дестинация в Европа.