Проучване установява, че потребителската кошница от ежедневни стоки струва 37 паунда в Слънчев бряг, докато същите стоки в Ибиса - най-скъпата дестинация, струват 131 паунда, съобщава Би Би Си.

Средните цени за британските туристи са се повишили в цяла Европа, отчасти поради по-слабия паунд. Проучването разгледжа цените в потребителската кошница през март месец.

Разгледани са 10 туристически разхода в 19 европейски морски дестинации. Проучването започва от разходи за обяд, вечеря и напитки до слънцезащитен крем.

След Слънчев бряг, стоките са най-евтини в Алгарве, Португалия - малко над 58 паунда на ден, следвани от Коста Дел Сол в Испания с 61 паунда. Същите стоки струват 119 паунда в Соренто, Италия и 117 паунда в Ница във Франция.

Андрю Браун, говорител на Post Office Travel Money съобщава, че ниските разходи в българския курот, са благодарение на цените на храниттелните продукти в Слънчев бряг.

"За една седмица почивка, обяд и вечеря за двама, ще струват по-малко от 175 паунда в Слънчев бряг, докато в по-скъпите курорти във Франция или Италия, ще са над 600 паунда ", коментира Браун

Средните цени за британците в 19-те курорта са нарастнали със 17% до март тази година. Отчасти това се дължи на слабия паунд след гласуването на Брекзит, но също така и на нарастващата популярност на някои курорти.

Най-големите покачвания на цените са в Задар, Хърватия с 44%, крайбрежието на Лисабон, Португалия с 29% и в Крит, Гърция също с 29 %.

В същото време, цените в някои дестинации падат, това са Слънчев бряг със спад от 10%, Мамарис в Турция с 4% и Пафос в Кипър с 0,5%.

Андрю Браун съобщава, че "Тези курорти се опитват да привлекат туристи и ресторантите и хотелиерите са готови да намалят цените си. Също така на места като Турция и България, местната валута всъщност спада спрямо паунда, което ги прави още по-достъпни".

В допълнение, трябва да се има предвид, че могат да се наблюдават големи различия в цените между подобни курорти в рамките на една и съща държава.

Например, туристите в Испания могат да очакват да платят с 25% повече за ежедневни стоки в Коста Бланка - 76 паунда, отколкото в Коста дел Сол с цена от 61 паунда.

89 лири ще струват същите неща в Майорка, което е с 47% по-скъпо от Коста дел Сол. А Коста дел Сол остава с почти една трета по-евтина дестинация от Ибиса, където ежедневните стоки са 131 паунда.

Най-евтините пет курорта през март за британците са - Слънчев бряг, Алгарве в Португалия, Коста дел Сол в Испания, Мармарис в Турция и Пафос в Кипър.

Най-скъпи за тях са - Ибиса, Соренто в Южна Италия, Ница в южна Франция, Задар в Хърватия и Крайбрежието на Лисабон в Португалия.