През последната седмица в страната са регистрирани 54 случая на трансмисивни инфекции, причинявани от кърлежи, сочи справка за епидемичната обстановка на Министерството на здравеопазването за периода 1-7 юни.

Вследствие на ухапвания от кърлежи 29 души са заболели от Лаймска борелиоза (срещу 43 през предходната седмица); случаите на Марсилска треска са 24, а на Ку-треска - 1. Кримската-Конго хеморагична треска, която също се причинява от кърлежи, е остро вирусно заболяване, което протича с висока температура, главоболие, болки в гърба и стомаха, повръщане и кървене.

Това обясни доц. Ива Христова - ръководител на Националната лаборатория по лаймска болест и кърлежопреносими инфекции на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/, цитирана от БНР.

Най-честото заболяване при ухапвания от кърлежи е Лаймската борелиоза, която протича с висока температура, главоболие, болки в ставите и мускулите и обща отпадналост. На мястото на ухапването се развива характерен обрив.

Състоянието на ухапан от кърлеж може да стане критично след 21-вия час от ухапването, ако не се потърси своевременно лекарска помощ. В случай че няма достъп до медицинска помощ, човек сам трябва да отстрани кърлежа от тялото си, допълни Христова.

От началото на годината досега са регистрирани общо 424 случая на Лаймска борелиоза, 109 - на Марсилска треска, 11 - на Ку-треска, а три - на Кримска треска, съобщи д-р Каролина Генева - главен експерт "Надзор на заразните болести" в дирекцията "Обществено здраве" на Министерството на здравеопазването.

Епидемиолозите препоръчват да се избягват места с висока растителност. При планиране на излети сред природата експертите съветват да се използва подходящо облекло в светли тонове, с дълги ръкави и крачоли, стегнати с ластик в долния край.

Необходимо е да се носят препарати, отблъскващи кърлежите (репеленти). Своевременна предпазна мярка е човек сам да оглежда тялото си за впити кърлежи.