Софийският градски съд намали определената от Софийската градска прокуратура парична гаранция на Васил Божков от 1 500 000 лв., на 500 000 лв. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване, информира БТА.

Гаранцията е наложена по делото за организирана престъпна група, пране на пари и незаконна дейност с културни ценности.

Съдът посочва, че мярката за неотклонение е правилно определена, но е прекомерно висока. Като причина за намаляването на гаранцията бе изтъкнат факта, че Васил Божков е под домашен арест по друго дело, което ограничава възможностите му да изпълнява в пълен обем стопанска и трудова дейност, а освен това е наложен запор на имуществото и му е забранено да напуска страната.

Припомняме, че в края на август бизнесменът се прибра след 3-годишно изгнание в Дубай. Той бе арестуван на ВИП-терминала на летище София. В продължение на часове Божков бе разпитван в прокуратурата. Бизнесменът остана в ареста малко повече от седмица. На бизнесмена бе назначена охрана, след като той обяви, че има заплаха за живота му. Божков заяви, че е защитен свидетел, но от прокуратурата опровергаха неговите твърдения. В началото на септември Божков бе пуснат под домашен арест.

Васил Божков обяви: У дома съм

Васил Божков обяви: У дома съм

С пура в ръка бизнесменът честити днешния празник