Върховният касационен съд (ВКС) е намалил ефективната присъда на моториста, убил на пешеходна пътека 20-годишната Лора Казанджиева. Третата съдебна инстанция е намалила размера на присъдата на Варненския апелативен съд от 2 години и половина затвор на 2 години. Върховните магистрати са оставили в сила останалата част от присъдата, с която подсъдимият Диян Станчев е лишен за 4 години от правото да управлява МПС, съобщават от съда.

Припомняме, че инцидентът стана на 17 юли 2011 година. Тогава Диян Станчев прегази с мотоциклета си 20-годишното момиче. Той нарушил правилата за движение, превишил разрешената скорост и по непредпазливост причинил смъртта на Лора.

Първоначално Варненският окръжен съд одобри споразумение между подсъдимия и прокуратурата за наказание от две години лишаване от свобода. Изпълнението на присъдата бе отложено за срок от 4 години. Съдът отне шофьорската книжка на Станчев за две години.

Година по-късно ВКС възобнови делото и го върна за разглеждане от друг състав на окръжния съд, които произнесе същата присъда. Тя е отменена четири месеца по-късно от Варненския апелативен съд. Делото отново е върнато на първа инстанция. В края на октомври 2013 г. Диян Станчев е осъден от окръжния съд на две години и шест месеца затвор и 4 години без книжка. През февруари миналата година присъдата е изцяло потвърдена от апелативните магистрати.

Решението на касационния съд не подлежи на обжалване.