1 562 865 евро, които не са били декларирани, са открити под и между седалките на лек автомобил BMW с румънска регистрация при митническа проверка на ГКПП "Капитан Андреево" на 23 март 2023 г.

Подробности по случая са представени от заместник районния прокурор на Хасково Мария Кирилова и Георги Господинов, началник на митнически пункт "Капитан Андреево" на съвместен брифинг, като информацията бе оповестена от Агенция "Митници".

Контрабандната валута е за 3 056 698 лева. Евровите банкноти с различен номинал са били разпределени в осем полиетиленови плика.

Колата била шофирана от 41-годишен турски гражданин с инициали М. Г. Той пътувал със съпругата си и 18-месечното им бебе от Румъния за Турция през България. Те заявили пред митничарите, че не пренасят акцизни стоки, стоки с търговски характер, валута или благородни метали и изделия от тях. Превозното средство обаче било селектирано за щателна митническа проверка, при която била намерена контрабандната валута.

Мъжът е привлечен като обвиняем от Териториалното отделение в Свиленград към Районната прокуратура в Хасково по бързо производство за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която е външна за Европейския съюз, като стойността на паричните средства е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс.

Откриха недекларирана валута на стойност над 700 хил. лева на Капитан Андреево

Откриха недекларирана валута на стойност над 700 хил. лева на Капитан Андреево

Парите са намерени във фабрични кухини на товарни автомобили

"Любопитното в случая е, че толкова голямо количество пари се пренасят в лек автомобил. Нарушителят е обяснил, че придобитите парични средства са му дадени от баща му след продажбата на автобуси и с тях планирал да си купи жилище в Турция", заяви прокурор Мария Кирилова.

"От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са открили валута с левова равностойност над 10 000 000 лева. Основно валутата се задържа в товарни автомобили и автобуси, но във връзка със засиления митнически контрол вече се търсят нови алтернативни начини за пренасяне на валута. С разкриването на всеки един случай натрупваме достатъчно рискова информация, която ни помага да откриваме т. нар. вериги на доставка", обясни от своя страна Георги Господинов.

Турският гражданин е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор.

Работата по бързото производство продължава под надзора и ръководството на прокурор от Районната прокуратура в Хасково.