Съдебният състав и страните по делото "Хитрино" направиха нов оглед на гаратасъобщи БНР.

Това е вторият път, в който Окръжният съд в Шумен излиза извън съдебната зала във връзка с трагедията в Хитрино от 10 декември 2016 година, при която загинаха 7 души, а близо 30 бяха ранени.

Оглеждат цистерна в изнесено заседание по делото Хитрино

Оглеждат цистерна в изнесено заседание по делото Хитрино

Според адвоката на частните обвинители източникът на запалване е в печката

За огледа от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) осигуриха 3-часов прозорец, в рамките на който по железния път да не преминават влакове.
Всички присъстващи са били инструктирани за безопасност.

Призованите свидетели от компанията превозвач и НКЖИ са демонстрирали работата на стрелка пет. На мястото е имало спор дали и как стрелката осигурява безопасност за дадения маршрут и дори опитали да счупят съоръжението, за да демонстрират твърденията си.

Спор е имало и за състоянието веднага след инцидента, когато всички свидетели са направили заедно оглед.

Представителите на НКЖИ бяха категорични, че дори стрелката да не е била изправна, както твърди защитата, при преминаване на фаталния влак с 40 километра в час, а не със 78, не би се стигнало до инцидента.

News.bg припомня, че на 25 октомври 2017 г. Окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти, управлявали влака - Димитър Михнев и Радослав Петков.
Те бяха обвинени, че са управлявали влака в нарушение на правилата.

На 12 март 2018 година "Булмаркет" представи данни, които посочват, че не високата скорост, а незаключена стрелка на релсовия път е причина за трагедията. Фирмата се позовава на технически експертизи на чуждестранни вещи лица
Прокуратурата обаче отказа да приеме частната експертиза на фирмата като доказателство.

Незаключена стрелка - причина за трагедията в Хитрино

Незаключена стрелка - причина за трагедията в Хитрино

От "Булмаркет" представи данни от технически експретизи на чуждестранни вещи лица

Днес хора от Хитрино не посмяха да отидат на място и да наблюдават откритото заседания на шуменския окръжен съд. Единствен до жп линиите отишъл Емин Сали - помощник машинист, чиято дъщеря ослепя напълно след взрива на гарата.

"Тука сега търсят под вола теле, за мене. За машинистите не искам присъда. Присъда искам за ръководството. Дъщеря ми е много зле, да има две очи, друго нищо не искам", каза той за общественото радио.

Следващото заседание на съда е насрочено за 15 ноември.

Допълнителна експертиза по делото Хитрино поиска съда

Допълнителна експертиза по делото Хитрино поиска съда

Преценяват къде е станала експлозията

Припомняме, влакова композиция с пропан бутан на фирма "Булмаркет" дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година. Седем души загинаха, 29 бяха ранени.

Вследствие на взрива бяха разрушени къщи, силната експлозия дори заличи улици.
В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.

Прокуратурата не приема частната експертиза на "Булмаркет"

Прокуратурата не приема частната експертиза на "Булмаркет"

Версията от частната експертиза вече е била отхвърлена