Оглеждат цистерна в изнесено заседание по делото Хитрино. Прокуратура и обвиняеми са разгледали парчета и пробойната, причина за изтичането на пропилен и печката предизвикала взрива. Представени са веществени доказателства, съхранявани в двора на Окръжната следствена служба в Шумен.

Според адвокатът на частните обвинители Петра Свиленова е полезен този оглед и механизмът на събитието се потвърждава и е такъв, какъвто е описан. Източникът на запалване е в печката, тучовете са изхвърчали от голямото налягане, коментира тя. 

Допълнителна експертиза по делото Хитрино поиска съда

Допълнителна експертиза по делото Хитрино поиска съда

Преценяват къде е станала експлозията

С ролетка е измерен пробива, който е установен с диаметър 83 сантиметра. Част от стоманата е извита навътре от удара и е образувана дъга с дължина 35 сантиметра. Печката е без горни нагревателни плочи и е дърпана с въжета, за да я извадят от затрупалите я камъни и тухли, като част от тях са намерени в нея.

Адвокатът на машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков коментира, че са възникнали допълнителни въпроси. "Огледът не ни дава толкова отговори, колкото нови въпроси, които да зададем на вещите лица. Той с това е ценен този оглед, защото възникнаха допълнителни въпроси, които не беше възможно да зададем предварително, защото разполагахме само с фотоалбумите им, които в детайли не показват неща, които нас ни интересуват", добави адвокат Ивайло Йорданов.

Според него е било необходимо да се извърши предварително, а не в края на съдебното заседание, за да може да се подготвят за задаване на въпроси към вещите лица.

Шефът на "Булмаркет" даде показания по делото за Хитрино

Шефът на "Булмаркет" даде показания по делото за Хитрино

Станков е категоричен, че скоростта не е причинила инцидента

Припомняме, 7 души загинаха в трагедията в Хитрино от 10 декември 2016 година. Разрушени бяха къщи, а взривът заличи улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.

На 25 октомври 2017 г. окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти, управлявали влака, който дерайлира на 10 декември 2016 година на гара Хитрино.

Двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков бяха обвинени, че са управлявали влака в нарушение на правилата.

Делото срещу двамата машинисти започна на 15 януари 2018 г. по съкратената процедура. Двамата не се признаха за виновни. Първоначалната версия за катастрофата в Хитрино беше висока скорост.