
Това е наредил генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов. Поводът за заповедта е информацията за епидемия от свински грип в Мексико.
Припомняме, по-рано днес стана ясно, че в Испания вече е регистриран първия случай на заразяване с болестта.
При търговски внос на месни и млечни продукти от трети страни ще се проверяват документите за произход и пратките ще бъдат допускани на територията на страната по преценка на ветеринарните власти.
Вносът на месни и млечни продукти за лична консумация от страни извън Европейския съюз е забранен с изключение на Андора, Хърватска, Фарьорските острови, Гренландия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Сан Марино и Швейцария.
Засилването на граничния ветеринарен контрол върху вноса на месни продукти от страни извън ЕС е превантивна мярка, каза д-р Войнов.
След 2007 г. на граничните пунктове у нас не е засичан вносна свинско месо от страни, които не са членки на ЕС. Свинският грип в същинския му вид с щам H3N2, който се среща у нас, не представлява опасност за човешкото здраве.
По принцип при консумация на месо след топлинна обработка от над 70 градуса вирусите се унищожават. Засега обаче няма данни вирусът да се пренася по друг начин, освен по въздушно-капков път.
В момента изчакваме позицията на Световната здравна организация за предприемане на единни мерки за ограничаване разпространението на заболяването, уточни генералният директор на НВМС.
От пристанище Варна днес са били освободени 40, 5 тона конско месо, транспортирано от Мексико. В сертификата на пратката е описано, че конете са с произход САЩ и са заклани в Мексико.
Месото е тръгнало от Мексико на 25 февруари 2009 г. и е пристигнало у нас на 13 април 2009 г. Извършени са всички необходими проверки на документите и микробиологични изследвания.
kalima
на 27.04.2009 в 20:56:49 #6...Глупостите май са в твойта глава, която не прави разлика между вирус и бактерия. Някои бактерии издържат над 200 градуса и има такива, които "живеят" в кратери на вулкани и гейзери... ......... Май така излиза, ама за това са виновни комунистите!
USA RULZ
на 27.04.2009 в 18:20:55 #5kandiman Регистриран на: 11.08.2008, 12:56 ____________________ Ами айде "открехни" ни за вирусите, та да понаучим и ние нещичко за тоя свят, защото не можем да сме всички така просветени като теб, нищо, че дори не можеш да пишеш грамотно. А и няма да е зле да прочетеш в учебника по природознание за 4 клас какво точно представлява този сложен процес "пастьоризация". Олигофрен ...
kandiman
на 27.04.2009 в 18:10:11 #4Varvarin ?????????????? Тъп си Varvarin млк като незнаеш Мога да ти кажа кои вируси и бактерии се унищожават и кои не Има някои които им требва пастйоризация или друг начин на третиране но щом си писал глупости явно несхващш Така че нема да те открехвам я Но калима е прав
Varvarin
на 27.04.2009 в 17:59:27 #3Калима, кое е глупост? Вирусите не издържат на топлинна обработка, дори 70 градуса е пре-високо. Вирусът е прост белтък, който се разгражда при топлинна обработка. Глупостите май са в твойта глава, която не прави разлика между вирус и бактерия. Някои бактерии издържат над 200 градуса и има такива, които "живеят" в кратери на вулкани и гейзери. Вирус, който да не умира при топлинна обработка дори под точката на кипене на вода не е открит досега, просто щото няма белтък, който да не се пресече, както бабите му казват при над 50-60 градуса.
kalima
на 27.04.2009 в 17:54:05 #2...По принцип при консумация на месо след топлинна обработка от над 70 градуса вирусите се унищожават... ........ Барем глупости не пишете Ве!
Nevermind
на 27.04.2009 в 17:44:35 #1Интересно с какво предназначение е дошло конското месо...
