Нарушение на принципа на случайния подбор на делата е установила Комисията, назначена от председателя на ВКС Лозан Панов при проверка в Софийския апелативен съд (САС), съобщиха от ВКС.

Комисията, назначена със Заповед (№ 2510/16.10.2017 г.) на председателя на Върховния касационен съд (ВКС), бе по повод на Заповед на апелативния съд в София (№ А-1198/04.10.2017 г.) Докладът на комисията е публикуван на страницата на ВКС в интернет.

Търговско дело (№ 2632/2017 г.) е образувано по въззивни жалби срещу решение на Кюстендилския окръжен съд по търговско дело, с което са отхвърлени предявени от дружество в несъстоятелност установителни искове за вземания в общ размер 102 229 519,75 лв.

Проверката е установила, че по делото са приложени два протокола за извършено електронно разпределение. В доклада се уточнява, че трети протокол не е приложен. Според представена допълнително извадка на 05 октомври 2017 г. в 10:52:07 часа е извършено ръчно преразпределение на делото. Разпределеният съдия Милен Василев е заменен със съдия Даниела Дончева. Като причина за преразпределението, което не е отразено в сървъра на ВСС, е посочена заповедта, издадена в апелативния съд (№ А-1198/04.10.2017 г.).

Комисията на ВКС констатира, че разпределението на съдиите от САС по отделения е извършено със заповед на административния ръководител на съда (№ А-852/16.10.2012 г.) след решение на Общото събрание на съдиите от 11 октомври 2012 г.

На това Общо събрание на съдиите в Апелативния съд в София не е решено за преместване на съдия Даниела Дончева в Търговското отделение на съда. С решението тя е определена за съдия в Гражданското отделение.

Необходимостта от преместването на съдия Милен Василев в друг състав на Търговското отделение не може да се установи от заповедта. Мотивите в документа нямат пряко отношение към преместването на съдия Василев. Делата на съдията, преместван от един състав на Търговското отделение на Апелативния съд в София в друг състав на същото отделение, са преразпределени "ръчно". Не е спазен принципът на случайния подбор.

ВСС трябва да реши дали определянето на броя и съставите на отделенията, определяни със заповеди на административния ръководител, не противоречи на Закона за съдебната власт.

Комисията отправя препоръка за промяна на точка, която засяга Вътрешните правила за случайно разпределение на делата.