Завеждащият консулската служба в Генералното консулство на Република България в Одрин г-жа Мюзеян Узунова се е срещнала със задържаните български граждани в Одрин. Това е станало след получено разрешение от прокуратурата в града.

Тримата нямат здравословни проблеми. Те декларират, че не е било упражнено физическо насилие върху тях в нито един етап от следствените действия.
Проведена е била и среща с психолога в затвора, като никой от тримата български граждани не е потърсил съдействието му.

Назначени са им служебни защитници. Преводач не са пожелали, тъй като владеят турски език.

Тримата български граждани се намират в затвора от закрит тип "F" в град Одрин. Припомняме, вчера стана ясно, че трима български граждани са задържани в група с други граждани вчера. Обвиненията към тях са за трафик на мигранти и съзнателно подпомагане на престъпна организация - считаната за терористична организация на Фетуллах Гюлен.  Имената на сънародниците ни са ясни на МВнР, но не се съобщават.

Арестуваните трима българи остават в затвора в Одрин

Арестуваните трима българи остават в затвора в Одрин

Имената им са ясни, обяви Надежда Нейнски

Срещата е била инициирана от Генералното консулство, преди да е постъпило заявление от самите задържани. Българското задгранично представителство все още не е уведомено официално от тях за тяхното задържане.

Генералното консулство на Република България в Одрин е на разположение да съдейства, в рамките на компетенциите си, на роднини на задържаните за срещи и телефонни разговори.

От МВнР подчертават, че поради естеството на обвинението, разрешението на Републиканска прокуратура-Одрин се съгласува с Анкара, поради което препоръчителен период за предприемане на постъпки е не по-малко от 14 дни преди датата.