Вероятността партньорите в сглобката да се разберат е по-голяма. Външнополитическият натиск е да има правителство. Начинът по-който ще се разберат ще покаже колко е дълбока кризата. Това заяви пред БНТ , преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

Тя посочи, че след като министър-председателят депозира своята оставка, Народното събрание трябва да я гласува. Според нея това може да мине с или без дебати. По думите й такова заседание ще има, ако стане ясно, че ротацията ще се осъществи.

Киселова не вижда логика управляващите да оставят в ръцете на президента той да задава темпото на политическия процес. Тя отбеляза, че целта на промените в Конституцията е била да се отнеме тази възможност от държавния глава. Конституционалистът поясни, че при криза, всички лица, от които президента може да назначи служебен премиер, се назначават от НС. По думите й НС ще носи много по-голяма отговорност за бъдещо служебно правителство.

Киселова уточни, че при хипотезата, че председателят на НС е избран за служебен премиер, то той следва да прекрати правомощията си като народен представител. Според нея е редно и лицето да не участва в предстоящите избори.

Киселова подчерта, че президентът няма право да откаже да подпише указ за назначаване на кабинет. Тя отбеляза, че тук има два варианта. Първият е кандидат-премиера да предложи свой състав на правителството. Вариант номер две, който е малко вероятен, е президента да избере кандидат, който е склонен да назначи предложено от него правителство.

Според Киселова след промените в Конституцията не е ясно дали трябва да има нов кръг с консултации след смяната на министър-председателя.

По отношение на жалбите срещу промените в Основния закон тя заяви, че се очаква КС да допусне за разглежданията жалбите и в средата на април най-рано те да бъдат разгледани по същество.

Киселова посочи, че жалбите са насочени срещу нарушаването на баланса на властите, мнозинството с което бяха направени промените и компетентността на НС да прави промени, свързани със служебните кабинети.

Наталия Киселова не смята, че новата Конституция ще падне пред КС

Наталия Киселова не смята, че новата Конституция ще падне пред КС

Тепърва ще са си необходими партиите в некоалицията, смята Киселова