Не само магистратурата, но и цялото българско общество има нужда да знае как се упражнява власт и дали тя се упражнява със злоупотреба. Това заяви бившият говорител на ВСС Соня Найденова в студиото на БиТиВи.

Според нея не е невъзможно Висшия съдебен съвет да събере доказателства „за” или „против” твърденията на следователя Бойко Атанасов.

Найденова потвърди, че има производства срещу неизвестен извършител, които са срещу магистрати. Думите на следователя навеждали на мисълта, че има такива производства и срещу политици.

„Смятам, че трябва да установим дали наистина в следствения отдел на Софийска градска прокуратура и т. нар. Първи специализиран сектор има такива производства”, заяви Сона Найденова.
Тя посочи, че има редица документи и обстоятелства, които могат да бъдат проверени, както и лица, които могат да бъдат разпитани.

Найденова разказа, че Атанасов е споделял някои от нещата, за които говори сега, още в процедурата за избор на градски прокурор в СГП през януари 2014 г.
По думите му на няколко пъти в последните две години той е подавал сигнали и до инспектората, и до ръководството на прокуратурата, но не е получил задоволителни за него отговори. „Затова е предприел този начин да сподели своите твърдения – медийно“.

На въпрос чувстват ли се членовете ВСС отговорни за назначаването на шпицкоманди, ако такива хора съществуват и изпълняват конкретни задания, тя отговори: „Всеки член на ВСС трябва да се чувства отговорен, защото твърденията, които следователят Бойко Атанасов изнася, са изключително притеснителни и опасни

Запитана кога да се очакват резултати от проверката, започната от Етичната комисия към ВСС, Найденова изрази надежда това да се случи възможно най-скоро, защото "законопроектът за изменение на Закона за съдебната власт предвижда цялостна отмяна на чл. 39 а, който е нормативното основание за тази проверка“.