На открито заседание Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслушва следователя от Столичното следствие Бойко Атанасов, съобщава БНР. Той поиска съдебните кадровици да проверят работата на главния прокурор.

20 колеги на Атанасов присъстват на заседанието. Те излязоха с открито писмо, в което обвиниха Атанасов в лъжи.

Пред членовете на Етичната комисия Атанасов обвини главния прокурор Сотир Цацаров, че системно не изпълнява законовите си задължения. Той не създавал възможност на прокурорите и следователите да събират качествени доказателства.

Атанасов е категоричен, че в Столичното следствие действат незаконни структури. Като пример той посочи Отдел Първи. В него приоритетно се работело по управляващи, министри, депутати, магистрати. Делата обаче се водели срещу неизвестен извършител.

През 2013 г. Бойко Атанасов бил вербуван да оглави въпросния спецсектор. Бил заплашен, че ако се откаже, ще бъде активирано водено срещу него дело за данъчно престъпление. Атанасов разкри и че при едно от кандидатиранията му за пост в съдебната система за шеф на Районната прокуратура в Кюстендил, е бил принуден да се оттегли от състезанието. След това му било казано, че ако се откаже от конкретно дело, безпроблемно ще спечели поста.

Изказванията на следовател Бойко Атанасов за начина на работа в държавното обвинение станаха причина прокурори и следователи от Софийската градска прокуратура да поискат да бъдат изслушани от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Атанасов твърди, че има шпицкоманда, която работи само дела срещу политици и бизнесмени. Според конюнктурата те се държели на трупчета и се изваждали на светло или прекратявали. Следователят твърди, че това ставало под контрола на главния прокурор.

В писмото до ВСС част от колегите на Бойко Атанасов определят твърденията му като дълбоко неверни. А където имало конкретика, тя не кореспондирала с реалността. Колегите на Атанасов се чувствали обидени от изказванията му, особено от определението шпицкоманда.

Работещите по делото „КТБ” отричат да са унищожавали доказателства. Те смятат, че атаките срещу тях са свързани с приключването на разследването. Подозират, че с приближаването на финалния момент атаките щели да се засилят. Това щяло да стане под ръководството на засегнатите от работата им.

Прокурорите и следователите не очаквали, че ще бъдат обект на атаки, изхождащи от магистрати. Въпреки това те обещават да направят всичко възможно да дадат на обществото отговорите, които очаква във връзка с аферата КТБ.

По-късно от пресцентъра на ВСС съобщиха, че с оглед изложените крайно противоречиви твърдения проверката ще продължи.

Следващото заседание на Етичната комисия е насрочено за 14.03.2016 г., когато ще се уточни оставащия обем на проверката и последващите действия, които ще бъдат предприети.