В страната не достигат и хематолози, стана ясно от думите на доц.д-р Юлиан Райнов, ръководител на Клиниката по хематология към ВМА-София.

"От Владая до Петрич има един хематолог, който през половината време от годината не е в страната. В Разград има един хематолог, който пък е администратор. Силистра няма нито един работещ хематолог.

Бургас изненадващо е много зле в това отношение, както и относно лекари в други направления. В други градове на страната има по двама хематолози", обясни проблема доц. д-р Райнов и увери: "Стремим се да ги запазим по всякакъв начин".

Онкохематологичните заболявания у нас са сравнително редки, като представляват между 1 и 3 % от всички онкологични заболявания. Така между 35 и 40 хиляди българи годишно се разболяват от злокачествени онкологични заболявания. От тях само 1000 са онкохематологични.

"Един пациент с хематологично злокачествено заболяване има възможност да бъде лекуван, за да се върне към ежедневието си и да се чувства пълноценен", увери началникът на Клиниката по хематология към УМБАЛ "Александровска" доц.д-р Евгений Хаджиев.

Доц. Хаджиев наблегна на честото заболяване - множествен миелом. Това е второто по честота злокачествено заболяване на кръвта, показват данните.

Същността на болестта представляват миеломни клетки, които се събират в костния мозък на човек. Симптомите, които издават множествения миелом са костна болка и все по-трудна и рядка загуба на тегло.

Често обаче болестта се развива в организма без симптоми и именно тук най-важна роля играят профилактичните прегледи. "Преживяемостта на пациентите с миеломна болест е два пъти по-висока през последните 20 години", разкри доц.д-р Хаджиев и обясни, че причината за това е промяна на самия метод на лечението.

"Това е промяна на концепцията, като усилията са насочени не към лечение на симптоматиката, а към атакуване на биологичните процеси", обясни той. Въпреки този успех миеломната болест продължава да е нелечимо заболяване с фатален край.

"В българската хематология се случиха много неща. Това е наука с летящ старт, успехите са колосални, а доказателството е достъпността на пациентите до лечение", се похвали доц.д-р Юлиан Райнов.

Той увери, че българската хематология разполага с най-мощния научен капацитет и с оръжията, които има хематологията в западните страни. Въпреки това обаче доц. Райнов обърна внимание към често срещания проблем в родното здравеопазване, а именно липсата на кадри.

Срещата с медиите бе преди X-тия Национален конгрес по хематология, който ще бъде от 22 до 25-ти октомври.