България няма да предава българските граничари на турските власти. Това увери правосъдният министър Цецка Цачева. Категорично България е подписала Конвенцията, че не е възможно да се стигне до това, те да бъдат предадени на турската страна, успокои тя.

В същото време от думите на правосъдния министър стана ясно, че няма механизъм, по който българската държава да прекрати делото в Турция.

Граничарите имат възможност да обсъдят с властите ни какви мерки да предприемат.

Министерството на правосъдието не може да се меси пряко в работата на българските съдебни органи, както и в работата на конкретния съд в Лозенград, изтъкна Цачева.
Изключително важно е да се осигури защитата на сънародниците ни пред съда в Лозенград, каза още Цецка Цачева.

Каракачанов прибира граничарите в МО, пази ги от Турция

Каракачанов прибира граничарите в МО, пази ги от Турция

Всички, които с оръжие в ръка изпълняват своя дълг, имат подкрепата му

Припомняме, на 16 октомври районният съд в Бургас не даде ход на делото срещу четиримата граничари, обвинени за това, че са простреляли смъртоносно турски рибар-бракониер, навлязъл в български териториални води. Следващото заседание е насрочено за 09 ноември 2018 г., съобщиха от съда.

Инцидентът стана на 17 април 2008 г. в Района на Резово. Тогава български граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница. Навлезлите в наши териториални води не се подчинили и полицаите е трябвало да изпълнят инструкциите при подобни случаи и да използват служебното си оръжие.

От оръжието на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите. Граничните полицаи са изпълнявали заповед да задържат турските нарушители. Бракониерите не се подчинили на полицейското нареждане.

На 26-ти ноември 2009 г. Военно-апелативният съд оправдава изцяло Михаил Цонков.

В края на 2014 г. Европейският съд за правата на човека също оправдава българския граничар. От ЕСПЧ определят като недопустима жалбата на близките на загиналия бракониер.

"Ние изключително разчитаме на коректността на българската държава в лицето на нейните институции, че правата им ще бъдат защитени в пълен обем", подчерта адвокат Кожухаров.

Към момента защитата не се наема да прогнозира може ли турският съд да поиска екстрадиране на четиримата граничари.

Такава опасност имаше през пролетта на 2017 година. Тогава лично главният прокурор Сотир Цацаров увери, че държавата ни няма да допусне това.