Районният съд в Бургас не даде ход на делото срещу четиримата граничари, обвинени за това, че са простреляли смъртоносно турски рибар-бракониер, навлязъл в български териториални води. Следващото заседание е за 09 ноември 2018 г., съобщиха от съда.

По-рано сутринта Бургаският съд заседава по съдебна поръчка от I-ви Тежък наказателен съд - гр. Къркларели, Република Турция. Тя е срещу българските граждани Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков. Това не е съдебен процес по осъществяване на екстрадиция на българските граждани, уточниха магистратите.

Четиримата граничари, обвинени от Турция, търсят помощ от МП

Четиримата граничари, обвинени от Турция, търсят помощ от МП

Граничните ни полицаи са оправдани и в Страсбург, но Анкара отново иска да ги съди

Четиримата са привлечени като обвиняеми от турските съдебни власти по обвинение за причиняване на смърт поради небрежност, причиняване на леко нараняване и увреждане на имущество, според действащото законодателство в Република Турция.

Бургаският районен съд е предоставил тримесечен срок на четиримата да се запознаят с обвинението и да изградят защитни тези, на основание чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека.

Припомняме, в края на 2014 г. Европейският съд за правата на човека оправдава българския граничар Михаил Цонков, от чийто пистолет е възпроизведен фаталния изстрел. От ЕСПЧ определят като недопустима жалбата на близките на загиналия бракониер.

Бургаският съд се съобрази с разпоредбата на чл. 9 от Договора за правна помощ по граждански и наказателни дела, от 1976 г., между Народна Република България и Република Турция. Според документа, замолената договаряща страна изпълнява съдебната поръчка в съответствие със своето законодателство.
Съгласно чл. 55 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), подсъдимите лица имат право да научат за какво престъпление са привлечени в това им качество и въз основа на какви доказателства да се запознаят с делото.

След днешното заседание в Бургаския районен съд ще приключи изпълнението на съдебната поръчка от турската страна.

Докато съдът заседаваше, пред сградата на съдебната палата в Бургас се събраха над 200 души в подкрепа на полицаите пред съдебната палата. Омбудсманът на града Тодор Стамболиев призова държавата за подкрепа. По думите му, България трябва да наеме турски адвокат, който да защити нашите гранични служители на предстоящото дело срещу тях в турския наказателен съд.

Един от участниците в митинга каза: "Протестът се организира в подкрепа на четиримата български граничари, които преди десет години защитиха нашата родина. Тогава те защитиха нас и сега ние трябва да ги защитим".

Адвокатът на Михаил Цонков - Росен Кожухаров обясни, че съдът ще покани обвиняемите от страна на Турския наказателен съд и правораздавателни органи да обяснят обвинението от Турция.

"Единственият процесуален способ да организираме защитата на нашите клиенти е в максимална степен да съберем пълен набор от доказателства, които чрез съдебната поръчка да бъдат приложени към делото на турския съд", каза адвокат Кожухаров.

Единият от обвинените български граничари - Михаил Цонков, обясни, че усеща подкрепата на българските институции, но остават и страховете им.

Междувременно в Пловдив колеги на обвинените граничари излязоха на протест в тяхна подкрепа. "Те защитават България. Инцидентът е станал по време на служба. Това значи ли, че утре никой не трябва да извършва служебните си задължения, защото може би ще бъде потърпевш по същия начин", запита бившият полицай Жельо Милев, един от подкрепящите ги в Пловдив колеги.

Според него четиримата обвинени в Турция граничари трябва да бъдат абсолютно оневинени.

Ние сме тук, за да подкрепим нашата система, нашият съд, заяви негов колега от Пловдив.

Никой колега, изпълняващ служебните си задължения не бива да се чувства отхвърлен и сам, изоставен. Още повече, когато каузата му е законността, допълни Милев.

Припомняме, на 17 април 2008 г. в Района на Резово български граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница. Нарушителите на държавната граница не се подчинили и полицаите е трябвало да изпълнят инструкциите при подобни случаи и да използват служебното си оръжие.

От оръжието на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите. Граничните полицаи са изпълнявали заповед да задържат турските нарушители. Бракониерите не се подчинили на полицейското нареждане.

На 26-ти ноември 2009 г. Военно-апелативният съд оправдава изцяло Михаил Цонков.

В края на 2014 г. Европейският съд за правата на човека също оправдава българския граничар. От ЕСПЧ определят като недопустима жалбата на близките на загиналия бракониер.

"Ние изключително разчитаме на коректността на българската държава в лицето на нейните институции, че правата им ще бъдат защитени в пълен обем", подчерта адвокат Кожухаров.

Към момента защитата не се наема да прогнозира може ли турският съд да поиска екстрадиране на четиримата граничари.

Такава опасност имаше през пролетта на 2017 година. Тогава лично главният прокурор Сотир Цацаров увери, че държавата ни няма да допусне това.