Четиримата български граничари, обвинени от Турция, че изпълнили своя служебен дълг по опазване на териториалните води на България, се срещнаха с местни депутати и кмета на Бургас.
От министерството на правосъдието са обещали съдействие по казуса с обвинените в убийство на турски бракониер четирима граничари от Бургас, информира БНР.

По-късно през деня граничарите имат среща с експерти от Министерство на правосъдието в София. Те ще видят подписаните документи между България и Турция и юридическите възможности за реакция.

Четиримата граничари ще бъдат изслушани в Районния съд в Бургас във вторник.

Българските служители са оправдани за случая преди десет години. Те имат оправдателни решения по обвиненията от Анкара и в български съд, и в съда в Страсбург. Въпреки това срещу тях в Турция е възобновено дело.

Единият от граничарите - Николай Костов призова на срещата си с местната власт и депутатите, че българските им колеги трябва да са сигурни, да изпълняват спокойно служебните си задължения сега, в момента, утре, вдругиден.

Турски съд отново призова наши граничари

Турски съд отново призова наши граничари

Баща на единия призован се опасява полицаите ни да не бъдат изтъргувани

На срещата с набедените от Турция граничари кметът на Бургас Димитър Николов припомни, че България и Турция имат подписан договор от 1976-а година за взаимно признаване на съдебните решения.

Адвокатът на граничарите Росен Кожухаров е предоставена възможност на българските граничари да се запознаят с приложените документи и ако искат, да се възползват от правото си да дадат обяснение по така повдигнатите обвинения.

Според депутата Дияна Саватева нашите действия трябва да бъдат съобразени с максимална защита на интересите на българските граждани при тези обстоятелства. "Трябва да се осигури присъствие на консул в процеса и на турски адвокат", добави Саватева.

Цацаров успокои граничарите, разследвани в Турция

Цацаров успокои граничарите, разследвани в Турция

Българската държава ще направи необходимото, увери главният прокурор

Нейният колега Валентин Касабов каза: "Да изявим нашето желание просто да се спре тази гавра с момчетата.".

Припомняме, на 17 април 2008 г. в Района на Резово български граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница. Нарушителите на държавната граница не се подчинили и полицаите е трябвало да изпълнят инструкциите при подобни случаи и да използват служебното си оръжие.

От оръжието на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите. Граничните полицаи са изпълнявали заповед да задържат турските нарушители. Бракониерите не се подчинили на полицейското нареждане.

На 26-ти ноември 2009 г. Военно-апелативният съд оправдава изцяло Михаил Цонков.

В края на 2014 г. Европейският съд за правата на човека също оправдава българския граничар. От ЕСПЧ определят като недопустима жалбата на близките на загиналия бракониер.

"Ние изключително разчитаме на коректността на българската държава в лицето на нейните институции, че правата им ще бъдат защитени в пълен обем", подчерта адвокат Кожухаров.

Към момента защитата не се наема да прогнозира може ли турският съд да поиска екстрадиране на четиримата граничари.

Такава опасност имаше през пролетта на 2017 година. Тогава лично главният прокурор Сотир Цацаров увери, че държавата ни няма да допусне това.