След среща с главния прокурор Сотир Цацаров граничарите, искани от наказателния съд в Турция, са уверени, че екстрадицията им няма да бъде допусната.

Бяхме уверени, че екстрадиция няма да бъде допусната. Чисто юридически това не е възможно по българското законодателство.
Това заяви Николай Костов след срещата с главния прокурор Сотир Цацаров по повод исканията за екстрадиция от страна на Турция на четирима български граждани.

Те са обвинени от турския съд в Къркларели, че през април 2008 г. при опит за проверка на плавателен съд са извършили убийство на турски гражданин. От тогава периодично от страна на турските власти пристигат искания българските граничари да бъдат предадени на турското правосъдие.

"Бяха ни разяснени процедурите, които следват от този момент нататък. Беше изразена ясната и категорична подкрепа на българската държава. За 16 юли е насрочено дело", обясни Костов. Той изтъкна, че на сегашния етап за екстрадиране не става въпрос.

"Към момента ние трябва да дадем защитни обяснения по документи, които са изпратени от турската страна по повод обвинението, което имаме в Турция".

Прокуратурата: Няма закон, по който граничарите да бъдат екстрадирани в Турция

Прокуратурата: Няма закон, по който граничарите да бъдат екстрадирани в Турция

Днес Апелативншят прокурор се се срещне с граничарите

"На нас ни беше разяснена цялата процедура, която следва, и ни бе дадена увереност, че българската държава ще направи това, което трябва като държава, за да бъде делото решено", каза още той.

Румяна Арнаудова изтъкна, че по време на срещата си с граничните служители главният прокурор Сотир Цацаров им е благодарил за достойно изпълнение на служебните задължения. Тя бе категорична, че има правни инструменти и има реален шанс справедливостта да възтържествува и да не се допусне екстрадиция от страната.

Арнаудова припомни, че Военната прокуратура в Сливен е започнала досъдебно производство с цел да установи какви са действията на българските граждани. По това разследване Сливенската военноокръжна прокуратура прекратява производството.

Прието е, че граничните полицаи са действали правомерно и е налице случайно деяние, което не може да обоснове ангажиране на наказателна отговорност.

Жалбата срещу граничаря, застрелял турски бракониер, е неоснователна

Жалбата срещу граничаря, застрелял турски бракониер, е неоснователна

Отсъди Европейският съд по правата на човека

Междувременно е заведен иск от страна на близките на загиналия турския гражданин в Европейския съд по правата на човека.
Решението на европейския съд посочи, че българската държава е провела обективно своето разследване, стигнала е до верни правни изводи и исковете на наследниците са отхвърлени като неоснователни.

Припомняме, турският плавателен съд е бил в български териториални води в нарушение на международното законодателство. На 16 декември 2014 г. Европейският съд за правата на човека оправда българските граничари за обвинението убийство по непредпазливост.