Единични случаи на необосновано налагане или лоша практика при промени на мерки за отклонение установява доклад-анализ на основанията за вземане на мярката "домашен арест" и за случаите, в които задържането под стража се заменя с домашен арест.

Докладът е изготвен от върховните съдии Антоанета Данова и Лада Паунова. Анализът им е бил направен въз основа на доклади на председателите на апелативните съдилища, а не след преглед на постановени актове.

Според върховните съдии в съдилищата няма противоречива или неправилна практика при определяне на двете най-тежки мерки за неотклонение.
Констатирани са отделни случаи на неправилно приложение на закона, които могат да бъдат преодолени с обсъждане по съдебни райони и със специализирани обучения, се посочва в доклада.

Припомняме, само преди няколко дни в село Галиче отново протестираха, след като задържаният за месеци кмет Ценко Чоков бе пуснат от ареста с решение на състав на Специализирания съд. Миналото лято пък мотористи протестираха в редица градове на страната заради пускането под домашен арест на турски гражданин, който предизвика катастрофа и уби на място семейство мотористи. След освобождаването му от съда шофьорът напусна страната и до този момент е в неизвестност. Само преди месец пък от Германия ни върнаха избягалия от правосъдието джигит от Луковит, на когото предстои да излежи многогодишната си присъда.

Върховните съдии са установили и единични случаи, в които съдии са наложили "домашен арест", без да има доказателства за съпричастност на обвиняемия към престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Т.е. без да е налице първата и задължителна предпоставка за определяне на мярка за неотклонение - обосновано предположение за извършване на престъплението.
Такива случаи са отбелязани в районните съдилища в София, Нова Загора и Котел, в Хасковския окръжен съд, както и в Бургаския апелативен район.

Също така от ВКС изтъкват инцидентни и изолирани случаи на нарушения в Сливенския военен съд, при които след изтичане на максималния срок за задържане, военни съдии са заменяли най-тежката мярка за неотклонение със следващата по тежест. Върховните съдии посочват, че липсва принципна забрана за подобно решение, но то е недопустимо, тъй като и двете мерки предвиждат сходно ограничение на лични права.

Според доклада не се касае до трайно неправилна практика, а до изолирано произнасяне на някои съдебни състави, което е преодолимо чрез целево обучение.