Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов няма политически амбиции. Той заяви, че не се припознава в думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който вчера заяви, че политик не се става в рамките на мандат в съдебната власт.

Панов бе категоричен, че никога не е имал такива намерения. Той не смята, че изразяването на позиция по отношение на доклада на ЕК е проява на човек, който иска да става политик.

Само от нас зависи да направим нашата правосъдна система наистина съобразно европейските изисквания“, заяви пред журналисти шефът на ВКС преди извънредното заседание на Висшия съдебен съвет.

Припомняме, кадровият орган се събра заради Закона за съдебната власт. 

Панов подчерта, че европейските стандарти за независимост на съда наистина изискват мнозинство в колегията на съдиите при взимане на решения за кадровите назначения, ръководството на съдебните институции, а също така на дисциплинарните производства. 

Панов затвърди позицията си, че в конституционните промени историческият компромис не се случил. „Ще го напомням, защото това е предпоставка от тук нататък да коментираме и Закона за съдебната власт и всички следващи промени в нормативната уредба“, поясни той.

По думите му, реформата е нещо много по-голямо, отколкото промяната в Конституцията. Именно конституционните промени обаче били базата, въз основа на която да се предприемат следващите промени.

По отношение на доклада на ЕК, Панов намира, че критиките в него са обективни.

Той изтъкна, че обикновеният човек си представя съдебната система като „едно общо цяло“. „Нека всеки да поеме своите отговорности и да си свърши работата“, призова председателят на ВКС.

Когато била повдигната темата за чужди експерти в прокуратурата, станало дума и за това, че присъствието им може да се възприеме и като съдебен борд. Панов обаче поставя въпроса, тези експерти наистина ли ще помогнат на съдебната ни система.

„Ако става дума за чужденци, които ще дойдат тук, колко време ще им трябва, за да могат да се адаптират към българското законодателство“, запита той. По думите му, това са юристи, които познават чуждо законодателство, практикували са в него.

В този смисъл Панов се усъмни дали ще бъде полезно, ако „сложим до всеки един съдия или прокурор по един експерт“.

Той заговори и за самоунижението. По думите му това, че в България си изискваме чужди експерти да ни помагат, няма как да не повлияе върху нашето самочувствие на българи, които искат да променят системата.

По повод информацията, която майката на самоубилия се съдия Цветан Ценов изнесе, за натиск върху сина ѝ от ръководството на СГС, Панов заяви, че Етичната комисия към ВСС може да се самосезира, ако реши. Панов обаче не би инициирал такава проверка.

„Докато компетентните органи, които извършват проверка по казуса, не излязат със своето професионално становище, е прекалено рано да се коментира тази тема“, заяви той.