Апелативният специализиран наказателен съд не даде ход на делото срещу старозагореца, поругал националния флаг, тъй като обвиняемият не се явил в залата, съобщи БНТ.

Вчера мъжът е заявил, че се отказва от служебния си защитник, освен това не можел да присъства заради контакт с болен от COVID-19. По телефона Михаилов е съобщил, че е социалнослаб и няма средства да си направи тест.

Припомняме, че от прокуратурата протестират решението на Специализирания наказателен съд от 12 ноември 2020 г. да освободи Михаил Михайлов от ареста срещу мярка за неотклонение "парична гаранция" от 1000 лв.

Спецпрокуратурата протестира освобождаването на старозагореца, поругал националния флаг

Спецпрокуратурата протестира освобождаването на старозагореца, поругал националния флаг

Според прокуратурата има опасност да се укрие и да извърши престъпление

Михаил Михаилов е привлечен като обвиняем за престъпление против Републиката и за хулиганство на публично място, извършено с изключителен цинизъм и дързост (престъпления по чл. 108, ал 2 и чл. 325, ал.2 от НК).

Досъдебното производство срещу него е образувано в началото на ноември 2020 г. Михайлов е обвинен, че на 7 септември 2020 г. на неустановено място в гр. Стара Загора уринирал върху знамето на Република България, заснел това на видео и същия ден го публикувал в интернет.

На 1 ноември 2020 г. в социалните мрежи се появява нов видеоклип, на който се вижда как същият мъж пак уринира върху българския трибагреник, но на 60-ина метра от оградата на специализираното правосъдие на ул. 'Черковна" 90 в София.

Обвиняват за втори път старозагорец за поругаване на националния флаг

Обвиняват за втори път старозагорец за поругаване на националния флаг

Задържан е за 72 часа

Михаил Михайлов е издирен и на 10 ноември 2020 г. е задържан.Това не е първото му подобно деяние. За същите престъпления той е привлечен към наказателна отговорност още през 2018 г. и е осъден на 18 юли 2019 г. от Специализирания наказателен съд на 1 година и 10 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок.

Тогава Михайлов е признат за виновен в това, че на 29 май 2018 г. пред Съдебната палата в София е запалил българското знаме, уринирал върху него и заснел действията си, а на 2 юни 2018 г. публикувал видеоклипа в интернет.

Съдебно-психиатрична експертиза по делото е показала, че обвиняемият не страда от психическо разстройство, осъзнава действията и постъпките си и може да носи наказателна отговорност.