Некролози на жив съдия отново бяха разлепени в района на Софийския районен съд, съобщи правният сайт "Лекс".

Обект на посегателството отново е съдия Станислав Седефчев от СРС. Този път некролозите са оформени като помен за три месеца от смъртта, а текстът е още по-циничен.

В тази връзка от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изиска от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов информация за движението по образуваното досъдебно производство. Припомняме, че първият случай на разлепени некролози на съдия Седефчев бе през юли месец, когато бе и задържан предполагаемият извършител, срещу когото явно е повдигнато и обвинение.

Задържаха мъжа, разлепил некролози на жив съдия в София

Задържаха мъжа, разлепил некролози на жив съдия в София

Той е бил обявен за общодържавно издирване по друго дело

Съдийската колегия на ВСС изрази и институционална подкрепа към Станислав Седефчев и остро осъди поредното посегателство и продължаващата агресия спрямо него.

Членовете на колегията са възмутени от наглите, цинични и неморални действия, които представляват накърняване на независимостта на съдебната власт, заплаха срещу неговата личност и опит за намеса и въздействие при изпълнение на конституционните му задължения на съдия.

Институционалната подкрепа е изразена в изпълнение на Стандартите за независимостта на съдебната власт и Механизма за действие на Съдийската колегия на ВСС в случаи на засягане на независимостта и/или опит за оказване на натиск върху съдиите и съда. За нея ще бъдат уведомени съдия Седефчев и ръководството на Софийския районен съд.

Проверка на News.bg установи, че извършителят е Михаил Михайлов, който същевременно се представя за журналист. Той се прочу през септември 2020 г. (времето на протестите срещу Бойко Борисов, Иван Гешев и съдебната система- бел. ред), когато показа видео как уринира върху знамето на Република България пред сградата на Специализирания наказателен съд в София. Известно е още едно подобно деяние от страна на Михайлов, извършено през 2018 г., за което впоследствие беше задържан под стража и съден.