Не съм съвсем негативно настроена, че политическите лица в КС няма да се еманципират, защото, когато се решава дело, там не се решава с вдигане на ръка и цветен маркер. Там, за да си изразиш становището, трябва да изложиш много сериозни аргументи или особено мнение. Това заяви пред БНР съдия Нели Куцкова по повод избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии.

Според нея може да се очаква новоизбраните съдии да са послушни на партийните лица, но може и да се еманципират. По думите й Десислава Атанасова няма да следва нарежданията на Бойко Борисов. Куцкова изтъкна, че сега Атанасова получава шанс да опровергае критиките за нейната правна квалификация и партийна зависимост.

Нели Куцкова подчерта, че е била изненадата от номинацията на депутата от ГЕРБ. За нея не е ясно защо Белазелков и Атанасова са били подкрепени с подписите на всички шефове на партии. Според нея е било нужно всеки да си издигне кандидатура, а след това всеки да гласува по съвест.

Нели Куцкова посочи, че е дълбоко обезпокоена от начина на мислене на народни представители, защото, ако сме в правова държава може да бъде осъден всекиго. "Имаше голяма серия дела когато граждани и търговски дружества съдеха държавата. Исковите молби бяха срещу МФ, НС затова че, бездействайки НС не е променил закон, който е противоконституционен или сме осъдени в Страсбург. Има базова юридическа неграмотност и неразбиране, що е то правова държава. Шокирана съм от тази неграмотност. Имаше депутат, който сричаше въпроси и не правеше разлика между тълкувателно дело и търговско дело. Ами образовайте се малко", каза още тя.

Сглобката сглоби Конституционния съд

Сглобката сглоби Конституционния съд

Дебатът за съдии за КС – ястреби, остриета и калинки