След като вече няколко месеца новият механизъм за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и неговите заместници цикли, вчера Пленумът на ВСС дори не можа да намери кабинет и бюро за избраната за аd hoc прокурор Талева. Така и много сигналите, които вече са постъпили в деловодството, отлежават.

Прокурорът, който ще разследва главния прокурор и заместниците му, няма да разполага с неограничена власт и няма опасност да се превърне в бухалка в съдебната система. В това е сигурна обаче съдия Нели Куцкова, която е бивш председател на Софийския окръжен съд и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) в периода 1998-2003 година. Тя разви пред News.bg тезата си, че промените като част от Закона за съдебната власт предвиждат и над самия разследващ прокурор да се упражнява контрол от по-висш прокурор, който е избран между върховни съдии.

Тя посочи, че задължително трябва да проработи механизмът за разследване на главния прокурор предвид усилията, които бяха положени да се приеме Законът за съдебната власт (ЗСВ). Друг е въпросът е, че се изисква съдействие от прокуратурата и Висшия съдебен съвет, допълни съдия Куцкова. "А пък човек като иска да свърши работа - намира начин, а като не иска да свърши - намира поводи да отлага. Очевидно сега на аd hoc прокурора не се оказва никакво съдействие да си свърши работата", коментира тя.

Няма срок, в който да започне разследване срещу главния прокурор

Няма срок, в който да започне разследване срещу главния прокурор

Решението, което взе прокурорската колегия да назначи ad hock прокурор е законосъобразно

Според нея механизмът за разследване на главния прокурор и заместниците му, както е уреден в ЗСВ, е добър и няма да се наложи да му се прави ремонт на ремонт по пример на софийските столични улици и булеварди. От един закон обаче не може да се очаква да уреди детайлите в какъв кабинет ще работи ad hoc прокурорът, какви сътрудници ще му бъдат дадени. Това е от правомощията на ВСС, ако иска да си свърши работата. Съдия Нели Куцкова има чувството, че ВСС търси причини и дребни поводи да спира работата на разследващия ad hoc прокурор, при все, че трябва да му осигури и отделна администрация за работа.

Припомняме, вчера членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успяха да изслушат съдия Даниела Талева, която бе избрана да разследва главния прокурор и заместниците му. Причината - здравословни проблеми. Кадровиците обаче не успяха да се разберат и какво място се полага на ad hoc прокурора в Съдебната палата.

Съдия Куцкова обясни още, че трябва да се прецени при подаване на сигналите срещу главния прокурор кои да се разгледат и кои не. "В съдебната практика има хора, които подават сигнали просто ей така заради самото подаване и водят десетки стотици дела. Трябва да има предварителен филтър за подаването на сигнали срещу главния прокурор и заместниците му, доколко един сигнал е допустим и това трябва да се преценява още при постъпване на сигнала не от ad hoc прокурора", поясни тя.

Поне 12 дела на съдията, разследващ главния прокурор, ще започнат отначало

Поне 12 дела на съдията, разследващ главния прокурор, ще започнат отначало

Не е ясно къде ще работи Даниела Талева като прокурор

Според съдия Нели Куцкова обаче аd hoc прокурорът може да прецени дали има наличие за повдигнати на престъпление срещу главния прокурор и заместниците му. В прокуратурата ежедневно пристигат какви ли не сигнали, но това не означава, че по всеки сигнал трябва да се образува наказателно производство, добави тя.

Съдия Нели Куцкова изтъкна още, че ако се образува дело срещу главния прокурор, Софийския градски съд трябва да бъде първа инстанция по делото. "Ако влезе в съда едно такова дело, образувано срещу главния прокурор, няма как да стане на трупчета. Делото може да бъде отлагано, спирано, но не може да остане дело на трупчета", каза още тя.