Бившият министър на отбраната и сега обвиняем Николай Ненчев очаква да му се направи проверка и от Комисията за незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Пред журналисти в съдебна зала Ненчев заяви, че е подложен на непрекъснати проверки и сериозен натиск. "Всичко е по поръчка на главния прокурор и безумията в държавата са пълни", заяви Ненчев.

Той коментира, че днешното съдебно заседание е странно и защото се провежда по време на срещата на върха в НАТО. Той призова да се обърне внимание какви решения се взимат там, тъй като според него те са свързани с руската интервенция и превъоръжаване на руската техника.
"Аз съм обвинен точно заради това, че съм изпълнил решение на НАТО, а това че съм нарушил интересите на РСК МИГ въобще не ме интересуват. Интересува ме дали съм защитил българските национални интереси", изтъкна бившият военен министър.

Прокурорите не харесаха отговора на МО по делото срещу Ненчев

Прокурорите не харесаха отговора на МО по делото срещу Ненчев

Поискаха изслушването на всички вещи лица да се отложи за следващо съдебно заседание

По думите му трябва да се докаже, че договорът с Полша е бил за 1 25 000 евро за двигател, а договорът, който ни е предложен от РСК МИГ възлиза на 1 800 000 евро. "Хайде сега, вие си направете сметката, възмути се той.

Адвокат Менков обясни пред журналисти, че имат желанието делото да приключи колкото се може по-бързо. По отношение на отговорите на Министерство на отбраната, които бяха атакувани от прокуратурата, Менков обясни, че те не правят разлика за елементарни неща като митнически режими, междурежимна вноска и изобщо не могат да отговорят на въпроса за доставяне на мястото на услугата. Според него и за студентите е ясно, че Министерство на отбраната е данъчно лице за услугата на доставката, а те твърдят обратното - че Министерство на обраната не е данъчно лице за услугата. "Абсолютно нелепо е да се плащат възнаграждения на подобни вещи лица", смята адвокатът.

Адв. Менков подчерта, че няма претенции към другата съдебно-техническа експертиза, защото е изготвена от главен инженер на ВВС и заключението е абсолютно еднозначно.

Адвокат Менков коментира отново същината на обвиненията и посочи, че по времето, когато Николай Ненчев е бил министър на отбраната, нальотът на летците в състава на ВВС се е увеличил, благодарение на неговите усилия. Увеличил се е и борят на изправните самолети на ВВС.

Менков заяви, че искрено се надява делото да приключи до края на годината, защото отлагането на съдебното заседание не става по вина на адвокатите. Проблемът обаче с експертизите е достатъчно сериозен и той трябва да се изчисти.