Неуведомен адвокат и частните му обвинители, както и починал обвинител, станаха причина за отлагане на заседанието по делото "Миджур" на втора инстанция, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на БГНЕС.

Очаква се на 16 юли делото да тръгне по същество.

Припомняме, че на 1 октомври 2014 г. взрив в завода за боеприпаси "Миджур" в Горни Лом отне живота на 15 души - 13 мъже и 2 жени.

През лятото на 2019 г. Окръжният съд на Видин оправда всичките четирима обвиняеми по делото за взрива в "Миджур".

Собственикът на завода Валери Митков, който загуби и сина си при взрива, бе оправдан по обвинение за причинена смърт на 15 души, както и за причиняването на трайни наранявания на други трима.

Втората обвиняема - Евелина Бахчеванова, също бе оправдана по повдигнатите обвинения. В момента на взрива тя е работила в Министерството на икономиката. Третият обвиняем Божидар Василев също е невинен, според Окръжния съд на Видин.

Оправдаха четиримата обвиняеми за взрива в завод "Миджур"

Оправдаха четиримата обвиняеми за взрива в завод "Миджур"

При инцидента през октомври 2014 година загинаха 15 души

Василев е бивш служител на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР. Видинският съд оправда и Палма Иванова, бивша служителка в завод "Миджур", която е отговаряла за безопасните условия на труд във фабриката.

Бащата на един от загинали протестира, че във внесения обвинителен акт прокуратурата не е привлекла длъжностни лица от висшата власт, които според него лично са допринесли за тази трагедия.

Разследването на трагедията от 2014 г. се забави повече от година.

Първоначално се появи информация, че взривената фабрика ще заработи отново.

Откриха нарушения в завод „Миджур“

Откриха нарушения в завод „Миджур“

Четири години след трагедията в Горни Лом не са изпълнени предписанията

Четири години след трагедията, при която загинаха 15 души, на територията на бившата барутна фабрика, останаха множество необезопасени боеприпаси.

Експерти припомниха, че има Отавска конвенция, която забранява трансфера, производството и употребата на противопехотни мини. Неясен остана въпроса защо е бил допуснат вносът на тези мини.